Tidigare under hösten var tonen bland de regionanställda, med ansvar att hitta bostäder till de nyanlända med uppehållstillstånd som regionen ännu skulle ta emot innan årsskiftet, både uppgiven och desperat. Hittills i år har 151 personer anvisats till Gotland och 54 ännu är på väg. Det är tre stora familjer och i övrigt blandade konstellationer.
Migrationsverket hade aviserat att Gotland skulle ta emot 213 personer under 2017, men riktigt så många blev det inte.
LÄS MER: Så många nyanlända ska Gotland ta emot 2018
– Vi hade lite panik här tidigare i höstas. Vi såg inte hur vi skulle få till det, men nu känner vi att vi löser det här. Vi måste jobba vidare med alla möjliga lösningar, men vi känner oss lugna just nu. Vi ser ut att kunna klara oss framöver med de lägenheter vi får in via Gotlandshem och privata alternativ. Vi är försiktigt positiva just nu, säger Anna Adler, exploateringsstrateg på Region Gotland.
LÄS MER: Krisläge när regionen tvingas ordna bostäder
Tidigare i år hade regionen tankar på att hyra en stugby eller liknande för att lösa det akuta behovet av bostäder, men fick inget napp. En annan lösning är de modulhus som SKL, Sveriges kommuner och landsting, upphandlat. Nu har man lyckats lösa bostadssituationen utan tillfälliga lösningar.
– Alla som kommer resten av året har vi löst boende för och det är riktiga bostäder. Campingstugor är verkligen sista utvägen, säger Anna Adler.
Regionen har några egna fastigheter som kan byggas om till bostäder. Men i nuläget behövs inte de egna fastigheterna eftersom man ordnat fram lägenheter genom privata aktörer och genom Gotlandshem.
– När vi nu har löst situationen så är det ingen brådska. Vi tittar vidare i lugn och ro på det för det är ganska mycket pengar vi pratar om för att bygga om.
Har ni släppt modulhuslösningen?
– Jag ska inte säga att vi släppt den, men vi jobbar inte aktivt med det just nu eftersom vi sett att vi har lösningar. Vi vill bygga långsiktigt och riktiga bostäder, det ska inte kännas som något tillfälligt.
Och ni har inte behövt ta till hotell eller liknande?
– Nej, vi har hittat permanenta lösningar.
Även om läget inte längre är desperat så jobbar regionen vidare på bred front.
– Vi har naturligtvis inte lagt någonting på is, utan vi måste fortsätta jobba med alla alternativ vi har. Vi tror oss veta att det är 125 personer som kommer nästa år, men man vet aldrig vad som händer i världen. Man måste vara beredd, säger Anna Adler.