Vattenlarmet: ”Djur ska inte dricka vattnet”

Regionen avråder fortfarande boende och besökare i Kappelshamn från att använda vattnet som kommer från det kommunala ledningsnätet.

Förhoppningen är att boende i Kappelshamn ska kunna använda vatten ur kranen till slutet av veckan.

Förhoppningen är att boende i Kappelshamn ska kunna använda vatten ur kranen till slutet av veckan.

Foto: Agnes Ganestål

Kappelshamn2024-06-25 15:15

Under måndagen gick Region Gotland ut med en varning till allmänheten om att något verkar vara fel med vattnet i Kappelshamn, och att boende och besökare inte ska använda det. Inte ens om man kokat vattnet först.

Chefen för vattenenheten, Patrik Johansson, berättade att flera kunder hört av sig om att vattnet luktade men framförallt smakade illa, varför regionen beslutade att gå ut med varningen.

Under tisdagen är det fortsatt oklart vad som orsakat problemet, men regionen avråder fortsatt från att använda vattnet som kommer från det kommunala ledningsnätet i Kappelshamn. Man ska inte ens borsta tänderna i det, och inte heller ge det till djur:

– Vi har pratat med länsveterinären och rekommendationerna för djur är desamma som för människor. Man ska inte ge vattnet till sina djur, säger Patrik Johansson.

undefined
Chef för vattenenheten, Patrik Johansson, uppmanar alla att vara sparsamma med vattnet, eftersom man nu tvingas hämta vatten från andra ställen för att försörja de i Kappelshamn.

Några av de kommentarer som inkommit har handlat om att vattnet smakat så mycket klor att det inte gått att dricka. Det kan enligt vattenchefen bero på olika saker, men en möjlig förklaring är att kloret reagerat på någon bakterie eller något annat i ledningsnätet, och att det är anledningen till att det nu doftar eller smakar mycket klor.

Målsättningen är att i väntan på provsvar transportera vatten från ”annan ort” och fylla reservoaren vid vattenverket. Så innan man kan dricka vatten ur kranen måste först vattnet i ledningarna omsättas och bytas ut. Målsättningen är att det ska vara klart till slutet av veckan.

– Vi undersöker för fullt och har tagit prover både på råvattnet och dricksvattnet där vi ännu väntar på svaren. Sen har vi gjort andra undersökningar som att se hur processerna ser ut och att allt fungerar som det ska. Vi söker otroligt brett efter svar, säger vattenchefen.

Själva provsvaren väntas ta flera veckor, varför regionen kommer tvingas hämta vatten och fylla på reservoaren tills vidare, vilket alltså kommer påverka vattenmängden även på andra ställen.

– Det här kan ta hela sommaren, så det är väldigt viktigt att man är sparsam med vattnet efter att vi har släppt på, så att vi hinner hämta och fylla på.

Under måndagen placerade regionen ut två vattentankar i samhället. En vid hamnen och en vid vattenverket. Dessa kommer att tas bort så fort vattnet i kranarna går att dricka igen.

På regionens hemsida råder man samtliga att både spara på vattnet, och att dricka tillräckligt på grund av värmen.

Mer information finns på regionens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!