Vattnet i Kappelshamn kan drickas – men inte slösas

Vattenprover visar att dricksvattnet i Kappelshamn nu är säkert att dricka igen. Därmed hävs rekommendationen om att inte dricka det kommunala vattnet för de cirka 200 kunderna som har berörts.

Regionen meddelade under lördagen att vattnet i Kappelshamn är säkert att dricka igen.

Regionen meddelade under lördagen att vattnet i Kappelshamn är säkert att dricka igen.

Foto: Niklas Holm

Kappelshamn2024-06-29 14:04

Det var i måndags som Region Gotland gick ut med en varning om att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Kappelshamn. Vattnet både luktade och smakade illa. 

undefined
Vattenstationer har stått uppställda i Kappelshamn under veckan.

Efter flera dagar med felsökning och provtagningar kan nu regionen meddela att dricksvattnet åter är säkert att dricka.

– Vattnet som går ut i vattenledningarna kommer nu från en annan vattentäkt, vilket gör att boende i Kappelshamn kan uppleva att vattnet smakar annorlunda mot tidigare, säger Patrik Johansson, enhetschef på teknikförvaltningen.

Dricksvatten kommer att köras med tankbilar till vattenverket i Kappelshamn under en längre tid framöver. Regionen uppmanar därför alla abonnenter i området att vara fortsatt sparsamma med vattenanvändningen tills en mer permanent lösning har hittats.

undefined
Regionen meddelade under lördagen att vattnet i Kappelshamn är säkert att dricka igen.

Vad som ligger bakom den förändrade vattenkvaliteten är fortfarande oklart. Arbetet med felsökning och provtagning kommer därför att fortsätta tills man hittat orsaken till den förändrade vattenkvaliteten.

Region Gotland fick i förra veckan kritik för sent agerande och bristfällig kommunikation kring vattenlarmet i Kappelshamn.

– Jag förstår kritiken om bristfällig information, men vi samlar allt på hemsidan för att hålla oss till en kanal. Och vi går alltid ut med sms till de som står skrivna på orten, sade Patrik Johansson om detta i en tidigare intervju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!