SMA om kravet från Trafikverket: ”Orimligt”

För en det ska kunna brytas mer kalksten i Klintehamn i framtiden, krävs omfattande trafikåtgärder för att skydda gående och cyklister. Det slås fast i den utredning som nu är färdig, och som genomförts av Trafikverket i samverkan med Region Gotland och bolaget SMA Mineral.

Att bredda vägen eller bygga cykelbana innan stenbrytningen i Klinte kan öka, är ett orimligt krav enligt SMA Mineral.

Att bredda vägen eller bygga cykelbana innan stenbrytningen i Klinte kan öka, är ett orimligt krav enligt SMA Mineral.

Foto: Henrik Radhe

Klintehamn2023-03-01 07:04

Trafiksäkerhetsåtgärderna som Trafikverkat anser behövs, skulle i SMA:s fall landa på cirka 50 miljoner kronor. Men det är inte kostnaden utan framförallt tiden som inte räcker till. Sådana trafiksäkerhetshöjande åtgärder skulle ta 8-12 år utöver själva tillståndsprocessen med eventuella överklaganden, bedömer bolaget.

"SMA ser därför ingen möjlighet att verksamheten kan komma i gång i rimligt ökad omfattning och inom rimlig tid. Projektet blir därför företagsekonomiskt ointressant", skriver man bland annat i rapporten.

Studien genomfördes som ett villkor för SMA Minerals tillståndsansökan för utökad stenbrytning i Klintebys och Lilla Snögrinde. Ett täkttillstånd som beviljades under 2019. Mark- och miljööverdomstolen upphävde emellertid domen i januari 2022, och i maj samma år kom ett nekande från Högsta domstolen som inte var beredd att ta upp detta mål till ytterligare prövning.

Vid det här laget hade studien om trafiksäkerheten och åtgärdsförslag på börjats men inte avslutats, och parterna kom överens om att ändå slutföra arbetet. 

Stenbrytningen kommer visserligen att fortsätta inom ramen för det tillstånd som redan beviljats, men de åtgärder som presenteras i rapporten gäller i stort sett bara det utökade tillståndet.

Till GT säger bolagets SMA Minerals vd, Svante Fielding, att de föreslagna reglerna skulle göra det väldigt svårt för nya företagsetableringar överhuvudtaget i Klintehamn, med nuvarande situation.

– Förslaget innebär i så fall, om det skulle gälla i dag, att inga fler lastbilar kan köra på den här vägsträckan. Det är orimligt.

På torsdagen togs studien och dess resultat upp på regionstyrelsens sammanträde. Där beslutade man att överlämna det yttrande som gjorts av regionstyrelseförvaltningen och som instämmer i studiens slutsats att det vid ett utökat täkttillstånd krävs antingen breddning av väg eller tillskapande av en gång- och cykelväg för att uppnå acceptabel trafiksäkerhet.

Svante Fielding tycker att Trafikverkets, men också Region Gotlands då de har ställt sig bakom myndigheten, slutsatser är högst anmärkningsvärda.

– Vi har sagt att vi gärna kan gå med på att göra den aktuella vägsträckan betydligt mer säker än vad den är i dag. Men de krav man framför är häpnadsväckande eftersom de inte gäller någon annanstans i Sverige.

En central utgångspunkt i studien har varit att gående och cyklister på ett tillräckligt säkert sätt ska kunna röra sig längs vägarna. En förutsättning för det är att en lastbil ska kunna köra om en cyklist vid samtidigt möte där omkörningen sker inom det egna körfältet.

I utredningen har man räknat ut att det handlar om att en cyklist var 14:e dag, måste passeras av en lastbil under lågsäsong. Under sommaren är frekvensen den dubbla.

Det som framkommit i rapporten från Trafikverket är inte juridiskt bindande, enligt myndigheten. SMA Mineral menar dock att om miljödomstolarna anser att en liknande åtgärdsstudie ska genomföras, generellt vid en miljötillståndsprövning, reses ytterligare ett stort hinder i form av ledtider på cirka 15–20 år för kapacitetsökningar och nyetablering.

– Vi tror inte att det här kan bli en praxis. Men vi har inte tagit något beslut än kring vad nästa steg blir för oss, säger Svante Fielding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!