I maj bildades Austerland Energi ekonomisk förening som en samlingspunkt för de hushåll på Östergarnslandet som vill bli delägare i den solcellspark som planeras. Planerna på en park har funnits länge. Första förslaget var att parken skulle bli en flytande anläggning ovanpå avloppsdammarna vid Skags i Östergarn.
När ansökan om bygglov nyligen lämnades in har solcellsparken förlagts på fast mark, och flyttat till fastigheten Kräklings 1:39 i Kräklingbo. Där finns mark att arrendera som ligger nära en av Geabs anslutningspunkter.
Austerland har hållit flera informationsträffar om projektet, och under december har cirka 180 intresserade hushåll tecknat preliminära avtal med föreningen. Priset för en andel väntas ligga kring 10 000 kronor per kilowatt, och rekommendationen är att varje hushåll tecknar andelar motsvarande den egna förbrukningen.
Antalet andelar som tecknas är en av de faktorer som avgör hur stor anläggning föreningen kommer att bygga.
– Geab har sagt att solcellsparken kan vara från 1 till 2,6 megawatt. Vi fick först till nyårsafton på oss att bestämma storleken, men nu har vi fått ytterligare betänketid en bit in i januari, säger PG Ekbom som sitter i Austerlands styrelse.
Att Geab förlängt tiden innebär att det fortfarande finns möjlighet för hushåll att teckna avtal med Austerland.
– Avsikten med solcellsparken är i första hand att producera lokal energi och minska fossilberoendet. Men det är klart att det är en bra affär för hushållen, och den blir bättre ju högre elpriset är, säger PG Ekbom.
Med 2,6 MW beräknas solpanelerna täcka cirka 30 000 kvadratmeter. Med den storleken förväntas produktionen bli 2 600 MWh per år.
Förutom att söka bygglov har samråd med länsstyrelsen inletts. I det samrådet ingår att inhämta yttrande från Försvarsmakten. Som vi tidigare berättat har Försvarsmakten haft synpunkter på flera gotländska solcellsanläggningar.
Dagarna före jul fick föreningen in anbud från flera entreprenörer. Om allt går enligt planerna kan solcellsparken stå färdig till sommaren 2024.
Den föreningsägda solcellsparken är ett exempel på en lokal energigemenskap, en form av projekt som Energimyndigheten uppmuntrar. Austerland har fått bidrag från Leader Gute och Energimyndigheten till den förstudie som legat till grund för satsningen.