Med fyraåriga sonen Melvin i famnen filmar Aron Ruthström när den stora bilen rullar ut från gården.
– De har dammsugit all spån ur bjälklaget. Nu är det rent däruppe, säger han medan Emma Hägbom Nordlander lyfter ut Gabriel, bara två veckor gammal, i sin bilbarnstol.
Han föddes den 25 april. Planen var att familjen då sedan ett par månader skulle ha hunnit flytta in. Så blev det inte.
Motgångar gjorde att alla planer fick ändras. Renoveringen tog längre tid än någon hade trott, bland annat för att beslutet togs att riva ur alla golv. Det gjorde i sin tur att ett angrepp av husbock upptäcktes.
Helagotland har följt Emma och Arons renoveringsresa. De sålde villan i Visby och köpte det som i folkmun kallats kråkslottet, en villa från 1918 i utkanten av Lärbro. Eftersom de blivit hemlösa flyttade de i maj för ett år sedan in i Emmas gamla flickrum, hos hennes föräldrar i Vägume. Då var de tre.
– Jag flyttade hemifrån direkt efter studenten och har inte bott hemma på evigheter, säger Emma och berättar att det ställer en del krav att vid 33 år bo höggravid med man och son på 15 kvadrat:
– När vi vill vara lite själva går vi upp dit. Vi har dubbelsäng, tv och skötbord till Gabriel.
Men att som vuxen få en chans att dela vardag igen med sina föräldrar är också något väldigt fint, menar hon.
– Det blir en helt annan relation för dem till barnbarnen. En natt i veckan får Melvin åka och bo hos in farmor och farfar också.
Natten till den 25 april ville så lillebror ut.
– Klockan halv fem på morgonen väckte jag Aron och sa att det var dags. Sedan var Gabriel ute till kaffet, strax efter klockan 14, säger Emma.
I salen i den gamla sekelskiftesvillan, där hon hade drömt att få fira julen, står nu en tillfällig trädgårdsmöbel. Både Aron och Emma har jobbat heltid på varsitt håll, men nu ska tempot öka på bygget. Framtidstron och hoppet om en inflyttning är starkare än någonsin.
– När vi hade fått saneringen efter husbocken klar var det bara att sätta fart, säger Aron och berättar att han kommer att vara ledig juni månad ut, för att hinna så långt det bara går på bottenplan.
Att renovera tar sin tid, i ett hus där våningsplanen bågnat av tidens tand.
– Lite som en annan hade taket i salen på äldre dar fått lite mage, säger Aron och berättar att han fick sänka det nya innertaket, eftersom det skiljde fyra och en halv centimeter från mitten av rummet ut mot ytterväggarna.
Stukaturen i gips, där en vacker fotogenlampa lyst upp salens mitt, gick lyckligtvis att få loss hel. Den ska återanvändas, och kompletteras med infällda spottar.
Ett kök ska beställas färdigt. Snickarbyggt prioriterades bort, till förmån för att lägga pengarna på en rejäl vedspis. Besluten och valen att göra är många, inte minst när det gäller färgsättning.
– Nu har hon hittat nåt nytt på Instagram, det ser jag på blicken, säger Aron och skrattar när han ser på Emmas uppsyn att val av färg och material till kökets bänkar kanske inte var så färdigdiskuterade som han hade trott.
För både Emma och Aron är det viktigt att Melvin får vara med i bygget, och vara med att skapa sin egen plats. Trots att han bara är fyra år pratar han ännu om "lilla huset i stan" och minns 1960-talsvillan som familjen lämnade för ett år sedan.
– Där, de är där bakom, säger Melvin och visar med hela handen reglarna till nya innerväggarna i salen, som han och pappa Aron satte upp.
Då hade Aron förberett, så att allt bara var att skruva ihop som byggsats när Melvin var med.
– Det här blir ett minne för honom och jag tycker att det är viktigt att han får vara med och förstå att han också har en plats här, säger Aron.
På kontot @hasseldungen på Instagram kan alla följa familjens byggresa. Nyfikna grannar stannar också ofta till på promenad.
– Många frågar om tidsplanen och när vi blir klara. Men det finns saker man inte kan påverka, säger Aron och menar att ett bygge är en process som ofta blir bättre av att få ta tid att tänka efter i de beslut som måste fattas.
Att bygga det mesta själva tar på krafterna, där rådet till andra är att ge varandra tid för återhämtning. Och att i motgångar komma ihåg att lägga fokus på det som ändå är bra.
Som i TV:s Husdrömmar är Emmas målbild en stor fest, grillat lamm och alla vänner, familj och de som hjälpt dem under resan – när de flyttat in.
– Även om vi inte är klara med trädgård och allt annat kommer det att kännas rofyllt, när vi väl kommit så långt att vi bor här.