För tre och ett halvt år sedan flyttade familjen Wendeberg, tillsammans med 13 nubiska getter, från Tyskland till Gotland – med drömmen att starta ett ”krämigt” ostföretag. Trots brinnande pandemi, höjda räntor och energikris har ost-företaget Gotland creamery fortsatt att utveckla sin verksamhet.
Men nu meddelar paret Wendeberg att de säljer gård och getter efter årets säsong, i september.
”Efter tre och ett halvt år har vi insett att det inte finns någon plats i den nuvarande ekonomin för småskaliga mjölkgetbönder som bryr sig om sina djur... Vi kan inte konkurrera med industriellt jordbruk och vi har drivit oss själva långt bortom bristningsgränsen”, skriver de i ett inlägg på Instagram.
Paret skriver även att de inte gett upp drömmen om Gotland och att de i framtiden hoppas kunna fortsätta driva verksamheten i en annan form.
Helagotland har sökt Gotland creamery som inte vill ställa upp på en intervju.
"Det här är helt enkelt vad som händer med småskaliga gårdar i den nuvarande ekonomin", skriver de i ett sms-svar.
Anledningen till att familjen Wendeberg valde just Gotland var dels att det hade blivit för varmt med osttillverkning i Tyskland, och dels för att markpriserna i Tyskland var betydligt dyrare än här. Deras ostar har bland annat sålts i butiker i Stockholm och på Wisbyost i Visby.