Regionrådet Saga Carlgren (V) var först lite tveksam till om hon skulle skriva #metoo på sin statusrad.
– För mig var det lite dubbelt. Jag tyckte att det som jag varit med om inte är så mycket, samtidigt tänkte jag att det är just det som den här kampanjen handlar om, att man utsätts. För mig kändes det viktigt att säga att jag också varit med om saker som inte är bra, säger hon.
LÄS MER: Landshövdningen väljer att berätta
Hon menar att den rådande kulturen i samhället formar människor tidigt.
– Bara som tonåring är det en enorm massa saker som vi är med om och man lär sig extremt snabbt hur man ska göra för att undvika situationer. Man väljer var man ska gå och hur man är lagom trevlig mot killar och lagom avvisande så att de inte blir påstridiga eller sura. Jag kan tänka mig att det minskar tjejers livsutrymme. Man kan inte ha kul för man vet att man måste vakta sitt beteende. Att man ska anpassa sig är djupt inrotat och jag tror att man inte ens tänker på det, säger hon.
Anpassningsbeteendet kan även fortplantas i andra sammanhang.
– Man anpassar sig även på andra plan, man tar lagom mycket plats, man är lagom framfusig och lagom framgångsrik, säger hon.
Hon säger att hon själv inte har påverkats så mycket av det hon utsatts för men att tanken på att liknade saker fortsätter att hända unga är fruktansvärd.
– Som tonåring var jag med om killar som tar sig friheter fast de borde förstått att en sovande människa inte kan säga ja. I det lilla, att det skrivs på någon skoltoalett hur man ser ut, att det skriks och visslas på stan och att man får kommentarer om vilka kläder man har, säger hon.
På frågan om varför regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) valde att delta i kampanjen genom att skriva #metoo som status på Facebook svarar hon:
– För att jag tycker att det är en social folkrörelse där många har kunnat berätta om sina upplevelser och berätta att man är en del av det, säger Meit Fohlin.
Hon berättar att hon själv varit utsatt för sexuella trakasserier.
– Ja, i många olika sammanhang, från riktigt låg ålder. Det handlar inte bara om sexualitet utan även om makt, att trycka ner och sätta sig själv över någon annan. Det här är ett medel i att kränka och att frånta någon makt eller självkänsla, säger hon.