Hård kritik och livlig debatt om förbudet mot bilar

Förslaget att inte tillåta husbilar och husvagnar på Närsholmen, och dessutom förbjuda all biltrafik runt fyren, har väckt en protestvåg. Länsstyrelsen har fått in över 140 yttranden.

Närsholmen behöver ny skötselplan med uppdaterade regler. Det är de flesta överens om, men att förbjuda biltrafik runt fyren är förslag som möter kritik.

Närsholmen behöver ny skötselplan med uppdaterade regler. Det är de flesta överens om, men att förbjuda biltrafik runt fyren är förslag som möter kritik.

Foto: Arkiv

När2024-01-22 05:30

2021 drog länsstyrelsen tillbaka förslaget till ny skötselplan för Närsholmen. Den gången hade cirka 300 yttranden lämnats. Det nya reviderade förslaget har lovordats, men när tiden att lämna synpunkter nyligen löpte ut hade länsstyrelsen trots det fått in omkring 140 yttranden. Nästan alla har samma slutsatser och formuleringar, eftersom kopior med förslag till yttrande cirkulerat i trakten.

”Förslaget är till stora delar bra” står det i inledningen av cirkuläret. De som yttrat sig anser dock att länsstyrelsen saknar de synnerliga skäl som krävs för att ändra de regler som gällt sedan 1986.

undefined
Många har som vana att ta bilen ut till Närsholmen och köra ett varv runt fyren. Det blir inte möjligt med det förslag till ny skötselplan som länsstyrelsen tagit fram.

Skrivelsen innehåller ett tiotal förslag på förändringar, där de om biltrafiken är viktigast. De som yttrat sig vill att husbilar och husvagnar fortsatt ska ha möjlighet att köra på Närsholmen. Ett förbud bör tillåtas först efter det att alla andra föreslagna åtgärder vidtagits och utvärderats. En prövotid om fem år rekommenderas innan utvärdering görs.

Om trafiken runt Närholmens fyr står det: "Viktigast är att körförbud runt Närs fyr inte får genomföras utan att andra, mindre ingripande åtgärder visats otillräckliga efter vederbörlig utvärdering av samtliga åtgärder som först vidtas. Ett körförbud runt fyren skulle på ett orimligt sätt inskränka på den allsidiga tillgänglighet som förekommit under flera mansåldrar".

De som yttrat sig tror att besökare till fots kommer att skrämma fåglar, trampa sönder fågelbon och skada växter mer än de bilburna besökarna gör.

Länsstyrelsen vill anlägga toaletter, fågeltorn och hårdgjorda stigar. Det kommer att förfula Närsholmen och ”försämra öns visuella intryck” står det i yttrandena.

– Vi har fått in cirka 140 sådana här yttranden, undertecknade. Flera personer har skrivit ytterligare text på sina lappar om de velat lägga till något, säger Anna-Lena Fritz som är chef för länsstyrelsens enhet för naturskydd.

undefined
Frågan hur trafiken ska regleras har gjort förslaget till nya föreskrifter för Närsholmens naturreservat till ett komplicerat ärende, säger Anna-Lena Fritz vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ska nu gå igenom inkomna yttranden. Bland de som yttrat sig finns även Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen Gotland, Skogsstyrelsen, Gotlands kiteförening, När jaktvårdslag och Föreningen Närsholmen.

Nya föreskrifter för Närsholmen har visat sig vara ett besvärligt ärende.

– Jo, stötestenen är hur trafiken ska regleras. Jag har svårt att se att vi hinner besluta om nya föreskrifter före sommaren, säger Anna-Lena Fritz.

Om någon överklagar kommande beslut så hamnar ärendet till regeringen. Då kan det ta lång tid innan några förändringar sker.

– Det tog sex år innan regeringen tog beslutet om Slite skärgård, säger Anna-Lena Fritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!