Tyngdlyftarprofil bakom sockenkampen i När

Ett sätt att bygga gemenskap i socken – så beskriver tyngdlyftarprofilen Carita Thorén drivkraften bakom initiativet till Sockenkampen i När som snart har premiär.

När Carita Thorén flyttade till När med sin man engagerade hon sig i När IF. Tillsammans med styrelsen har hon väckt liv i den gamla Byakampen som nu har döpts om till Sockenkampen.

När Carita Thorén flyttade till När med sin man engagerade hon sig i När IF. Tillsammans med styrelsen har hon väckt liv i den gamla Byakampen som nu har döpts om till Sockenkampen.

Foto: Anna Holmquist

När2022-08-01 08:08

För den tidigare elitidrottaren Carita Thorén som förut tävlade i tyngdlyftning var det självklart att engagera sig i den lokala idrottsföreningen, när hon flyttade till När på östra Gotland. Via sin man, Joel Thoréns mamma, som bott länge i socken, hörde hon talas om Byakampen som för länge sedan var en årligt återkommande tävling mellan boende i När. Nu vill Carita och När IF återuppta traditionen och tävlingen är döpt till Sockenkampen. 

undefined
När Carita Thorén flyttade till När med sin man engagerade hon sig i När IF. Tillsammans med styrelsen har hon väckt liv i den gamla Byakampen som nu har döpts om till Sockenkampen.

– Det allra viktigaste för mig med Sockenkampen och mitt engagemang i När IF överhuvudtaget, är att stärka gemenskapen här där jag bor. Idrott är ett så bra medel för att göra det eftersom idrott gör det lätt att umgås. Man behöver inte prata när man idrottar tillsammans och man vet vad som förväntas av en enligt de regler som finns kring just den idrotten. Kanske får de som vanligtvis inte umgås med varandra också något att prata om när de stöter på varandra i mataffären. Ja, jag är säker på att en sån här tävling bygger en gemenskap, säger Carita Thorén.  

Grenarna i Sockenkampen är utvalda utifrån vad När IF erbjuder för aktiviteter och för en utomstående kan det möjligtvis se lite brokigt ut när pärk, boule och varpa samsas med moderna idrotter som padel för att inte tala om kortspelet som finns med på agendan. 

– Vi utgick från de idrotter som vi erbjuder här i socken. Vi har ju två nybyggda padelbanor här så det kändes jätteroligt att ta med padel i tävlingarna. Kubb lades till för barnens skull och bräus, som är ett gotländskt kortspel, adderades så att de äldre också kan vara med. På finaldagen blir det stövelkastning, säger Carita Thorén.

undefined
Det gotländska kortspelet Bräus är en av grenarna som ingår i sockenkampen. "Det ska finnas något för alla så att hela socken kan delta i Sockenkampen", säger Carita Thorén.

Planeringen för tävlingarna pågår för fullt just nu och sockeninvånarna engagerar sig entusiastiskt. Flera lag är redan fulla. När Carita Thorén la upp ett inlägg i den lokala facebookgruppen kom genast kommentarer. 

– Vi hade missat ett litet hus i indelningen av socken och gjort strecket som visade var gränsen går mellan två tävlingsområden fel. Det är positivt att folk reagerar och alla som tillhör När ska självklart vara med så då ändrade vi, säger Carita Thorén.

Carita Thorén tävlade tidigare på elitnivå i tyngdlyftning men har nu lagt den karriären på hyllan. Hon tränar dock fortfarande fem pass i veckan, till och med nu när hon är höggravid och ska föda barn när som helst. Och så tävlar hon i orientering. Erfarenheten från sin elitkarriär har hon nytta av idag. Inte minst förståelsen för kraften som finns i idrott. 

– Det finns en så stor glädje i att röra på sig men idrott är också så många andra saker. En möjlighet att lära sig hantera känslor och en stor känsla av gemenskap som idrotten bygger är det viktigaste. 

Hon fascineras över att alla ställer upp i den lokala föreningen – både som funktionärer vid de olika arrangemang som klubben har och i själva tävlingarna. 

undefined
När Carita Thorén inte jobbar ideellt i När IF arbetar hon som hemkunskapslärare eller pysslar på gården i När.

– När vi nyligen arrangerade ett löparlopp här i När var det verkligen inga problem att få tag på funktionärer. Alla ställde upp! Det är helt fantastiskt, säger hon.

Sockenkampen börjar den 4 augusti och tävlingarna pågår i fyra dagar under två veckors tid. Träningen inför tävlingen tar varje lag själva hand om. 

– Jag tror faktiskt att det ger lite status att vinna en sån här tävling och jag vet att det är en del som tränar inför att vara med. Det är roligt, säger Carita Thorén.

Sockenkampen i När

I sockenkampen i När tävlar sockens invånare i åtta områden mot varandra på Närs idrottsplats, i sex olika grenar. Därefter blir det final.

Torsdag 4 augusti kl 18.00: Kubb och boule

Söndag 7 augusti kl 18.00: Padel och pärk

Torsdag 11 augusti kl 18.00: Varpa och bräus

Söndag 14 augusti kl 17.00: Final med stövelkastning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!