Slakteriet i Roma på ruinens brant

För ett år sedan startade Benny Hagström Gotlands enda viltslakteri. Förhoppningarna var höga, men det gick inte alls som han tänkt sig. Alldeles för få kunder gör att risken är stor att han tvingas stänga slakteriet.

Benny Hagström, huvudägare till Björke vilt AB, anade inte att kunderna skulle bli så få när han startade företaget för snart ett år sedan.

Benny Hagström, huvudägare till Björke vilt AB, anade inte att kunderna skulle bli så få när han startade företaget för snart ett år sedan.

Foto: Tommy Söderlund

Nedläggningshotat (GT)2016-12-20 05:15

Benny Hagström, huvudägare i Björke vilt AB, startade i januari viltslakteriet i det gamla sockerbrukets lokaler i Roma. Där tar de emot bland annat rådjur, vildsvin och hjort för slakt. Köttet säljer de sedan till privatpersoner och företag. Benny Hagström har själv mångårig erfarenhet av både jakt och styckning.

– Jag startade verksamheten eftersom jag såg ett behov av ett viltslakteri på Gotland. Vi har en stor rådjursstam på ön, och jag tänkte att jägarnas egna frysar borde fyllas ganska snabbt, säger Benny Hagström.

LÄS MER: "Nyöppnat viltslakteri i Roma"

Snart ett år senare och med facit i hand har Benny Hagström till sin besvikelse fått uppleva att det inte alls gått så bra som han tänkt. Under vinterns jakt har han endast fått in tre rådjur till slakt.

– När jaktsäsongen drog igång tänkte jag ”yes, nu kommer det in en massa djur”, men det gjorde det inte. Det är även hemskt svårt och trögt att distribuera produkterna till butiker på den gotländska marknaden.

Varför tror du att det går så trögt?

– Jag vet ärligt talat inte. När vi drog igång var alla grossister och jägare jag pratade med positiva och flera har bett om att få prisuppgifter. Men efter det händer ingenting och det är precis som att de kör huvudet i sanden.

Framtiden är nu oviss för slakteriet. Hoppet är inte helt ute men tankarna på att de kan behöva bomma igen finns och kan bli verklighet.

– Om det inte händer någonting drastiskt snart är risken stor att vi lägger ned nästa år. När jaktsäsongen är slut i januari ska jag prata med mina kollegor så får vi fatta ett beslut.

– Vi kan inte gå ett halvår till utan att få in kunder, det blir en alldeles för stor ekonomisk förlust.

En lösning skulle kunna vara att ta in vilt från fastlandet, men även det riskerar att bli en kostsam historia.

– I så fall måste vi köpa en kylbil. Att behöva frakta hit djur var inte vår tanke, vi vill först och främst ta hand om djuren som finns på Gotland, säger Benny Hagström.

Tanken var även att företaget skulle satsa på försäljning till kunder i anslutning till slakteriet.

– Vi har haft lite folk som varit här och handlat, men inte alls i den utsträckning jag hade räknat med. Just nu ser jag inte många lösningar, men tanken på att behöva ge upp känns oerhört tråkig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!