Det var 2015 som den dåvarande regeringen beslutade att ett område vid Bäste träsk och Ojnareskogen på norra Gotland skulle utvidgas som Natura 2000-område. Beskedet innebar att Nordkalk inte kunde genomföra den kalkbrytning som man hade planerat där.
Efterspelet har handlat om det skadestånd som bolaget menar att man har rätt till efter Natura 2000-beslutet. I mark- och miljödomstolen begärde Nordkalk nämligen att staten skulle betala 2,83 miljarder kronor i ersättning för den kalkbrytning som inte blev av.
I mitten av mars meddelade rätten sin dom. I den bedömde man att var kravet för stort, och fastslog i stället ett skadestånd på 625 miljoner kronor – det vill säga inte ens en fjärdedel av Nordkalks begäran. Enligt domstolen skulle staten också betala 3,4 miljoner kronor i ”ombudsarvode” till bolaget.
Nu fortsätter alltså striden. På tisdagen kom beskedet att staten tar frågan vidare till Mark- och miljööverdomstolen. I sin överklagan menar man att Nordkalks krav helt ska ogillas, och att det i stället är bolaget som ska betala statens rättegångskostnader.
Nu, bara ett dygn senare, har Nordkalk gett svar på tal. I en egen överklagan till Mark- och miljööverdomstolen upprepar man nu sin begäran på 2,83 miljarder kronor. Precis som staten begär man om mer tid för att få utveckla ”yrkanden och grunder för överklagandet”, och menar att man kommer kunna meddela sådana den 2 maj i år.