Efter knivbeslag i färjekön: Nu ska reglerna redas ut

Sedan 81-årige Peter Hallberg berättat om hur vakter sökte igenom hans bil och tog hans mindre fickkniv i beslag har många reagerat. I dag ska rederiet och hamnbolaget diskutera säkerheten ombord.

Det var här i Nynäshamn som Peter Hallberg väntade på färjan när tre vakter tog hans fickknikv i beslag och genomsökte bilens handskfack.

Det var här i Nynäshamn som Peter Hallberg väntade på färjan när tre vakter tog hans fickknikv i beslag och genomsökte bilens handskfack.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nynäshamn2024-06-04 12:35

Vad är det som gäller för knivar och andra vassa föremål ombord? Det ska Destination Gotland och Stockholms hamnar reda ut under ett tre timmar långt möte på tisdagseftermiddagen.

– Vi vill ha en samsyn. Vi vill klargöra det efter incidenten som skedde, säger Daniel Pantzarfelt, säkerhetschef på Destination Gotland.

undefined
Det var här i Nynäshamn som Peter Hallberg väntade på färjan när tre vakter tog hans fickknikv i beslag och genomsökte bilens handskfack.

Händelsen han syftar på är den som Helagotland under måndagen kunde berätta om. Peter Hallberg, 81 år, blev i lördags föremål för en stickprovskontroll i hamnområdet i Nynäshamn som är ett skyddsobjekt. Vakter från Securitas tog då hans mindre fickkniv i beslag, och sökte därefter igenom handskfacket på bilen – något som Peter Hallberg efteråt reagerade kraftigt på.

undefined
Peter Hallberg i bilen han stoppades i, och fick lämna ifrån sig sin fickkniv före ombordstigning i Nynäshamn.
undefined
Hamnområdet likställs med säkerhetsklassningen på flygplatser. Enligt Stockholms hamnar krävs föranmälan om passagerare har knivar eller andra vassa föremål i bilen.

Bolaget Stockholms hamnar, som ansvarar för säkerheten i hamnområdet, menar att ingripandet var korrekt. Alla vassa föremål som knivar kräver en föranmälan av resenären till rederiet, enligt säkerhetschef Johan Dahlman.

Flera läsare har hört av sig till Helagotland efter artikeln. Frågorna är många. Hur gör den som är hantverkare, med bilen full av vassa verktyg? Och den som kör ombord med husvagn, som kan ha köksknivar och andra redskap med sig?

Vad som nu ska gälla när det gäller information till resenärerna ska klarna under mötet mellan rederiet och hamnbolaget, något som Helagotland kommer att rapportera mer om.

undefined
Destination Gotlands färjor lägger till i hamnar som är skyddsklassade, där regelverk liknande de på flygplatser som Arlanda gäller.

Efter ingripandet mot Peter Hallberg har också frågan om vad som gäller för jägare med jaktknivar, och skjutvapen med sig i bilarna ombord, aktualiserats. Gotländska jägare åker regelbundet till fastlandet för att jaga vildsvin, älg och andra klövvilt. Att då lämna sitt vapen i bilen är olagligt. 

– Det får du absolut inte göra. Det finns kontroller som görs i de olika hamnarna, både regelbundet och oregelbundet. Givetvis är det viktigt att se till att vapenlagen följs – vare sig man åker bil eller båt, säger Daniel Pantzarfelt.

Kravet är att dela på vapnet, och bära slutstycket med sig upp i fartyget. I de fall det inte går ska hela vapnet tas med ur bilarna och bäras med upp i fartyget, för att där omedelbart lämnas in till personalen i receptionen:

– Det är tydligt hur vi ska ta hand om dem. Vi låser in dem så det är säkert och att de inte kommer i omlopp, säger Daniel Pantzarfelt och berättar att den som lämnar in och hämtar ut sitt vapen alltid måste legitimera sig.

undefined
Det var en kniv av den här typen som Peter Hallberg bar i sin ficka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!