Vad gäller egentligen kring knivar på Gotlandsfärjan?

Reglerna kring knivar och liknande föremål i Nynäshamns hamn dras fortsatt med oklarheter. ”Jag kan faktiskt inte säga exakt när det ena eller andra gäller”, säger Camilla Strümpel på Stockholms hamnar.

”Jag kan faktiskt inte säga exakt när det ena eller andra gäller. Det finns alltid flera om och men, som skiljer sig från fall till fall”, säger Camilla Strümpel, kommunikationschef på Stockholms hamnar, kring vad som egentligen gäller kring att ha med sig knivar eller andra vassa föremål på färjeterminalen i Nynäshamn.

”Jag kan faktiskt inte säga exakt när det ena eller andra gäller. Det finns alltid flera om och men, som skiljer sig från fall till fall”, säger Camilla Strümpel, kommunikationschef på Stockholms hamnar, kring vad som egentligen gäller kring att ha med sig knivar eller andra vassa föremål på färjeterminalen i Nynäshamn.

Foto: Simon Bendelin

Nynäshamn2024-08-17 12:00

Helagotland har i veckan rapporterat om hur väktare beslagtog färjeresenären Erik Anderssons fickkniv när han satt i sin bil och väntade på att köra på färjan i Nynäshamn. Enligt honom uppgav väktarna att de tog kniven eftersom den låg i handskfacket och därmed fanns ”inom räckhåll från förarsätet”.

Händelsen satte ny fart på en debatt som blossade upp redan i början av juni i år. Nämligen den om vilka regler som egentligen gäller kring knivar och liknande föremål för den som tar färjan från Nynäshamn till Visby. Den ledde dessutom till att Destination Gotland och Stockholms hamnar – som ansvarar för färjeterminalen i Nynäshamn – för andra gången i sommar skulle hålla ett möte för att diskutera regelverket.

Vi ser att vi kan vara tydligare med vad det är som gäller angående knivar och andra vassa föremål vid överfarten”, skrev Camilla Strümpel, kommunikationschef på Stockholms hamnar, i ett mejl till Helagotland.

undefined
Under sommaren har Helagotland rapporterat om hur passagerares knivar har beslagtagits när de väntat på färjan i Nynäshamn.

Något sådant möte har ännu inte ägt rum. Däremot har Destination Gotland och Stockholms hamnar haft fortsatt dialog kring frågan. Och enligt färjebolagets säkerhetschef Daniel Pantzarfelt är åtminstone vissa punkter klara från deras sida.

– Reser man utan bil ska vassa föremål checkas in. Och i fordon så ska de vara väl undanstuvade och inte synliga, säger han.

Men att förklara vad som egentligen gäller för passagerarna i och kring färjeterminalen är inte alldeles lätt, menar Camilla Strümpel.

– Det finns många olika regelverk och lagstiftningar, så det är komplext. Vi försöker hitta ett bättre sätt att kommunicera vad som gäller. I flygtrafiken vet alla vad som gäller, men där är inte riktigt sjöfarten än, säger hon.

Men när det gäller exempelvis en kniv i ett handskfack – leder det alltid till att den beslagtas? Eller är det annorlunda för exempelvis hantverkare?

– Jag kan faktiskt inte säga exakt när det ena eller andra gäller. Det finns alltid flera om och men, som skiljer sig från fall till fall.

undefined
Camilla Strümpel är kommunikationschef på Stockholms hamnar.

Vad händer med föremål som beslagtas?

– Som det ser ut i nuläget så destrueras dem. Men där ska vi tillsammans med rederierna se om det går att hitta ett sätt att exempelvis lämna in dem under resan och få tillbaka dem vid ankomst.

Står det i regelverket eller lagen att ni måste förstöra det som beslagtas?

– Det står inte att vi måste och det står inte att vi inte kan, men det är så det fungerar i nuläget.

I det senaste fallet som vi skrivit om var kniven en present från resenärens pappa. Vad tänker du om att den i så fall förstördes?

– Det är jättetråkigt när enskilda personer kommer i kläm på det sättet. Men vi är ålagda att ha hand om säkerheten och reglerna finns ju till för att skydda passagerarna. Och som omvärldsläget ser ut blir det ännu viktigare.

Men skulle inte kniven bara kunna förvaras på ett kontor eller liknande i Nynäshamn? De flesta som reser med färjan brukar ju förr eller senare åka samma väg tillbaka.

– Jo, så skulle man möjligen kunna göra. Och det är kanske en sådan lösning som vi och rederierna ska försöka hitta tillsammans.

undefined
Stockholms hamnar ansvarar för färjeterminalen i Nynäshamn.

Camilla Strümpel vill framhålla att Stockholms hamnar genomför ett givet antal kontroller av passagerarna i hamnen, i enlighet med myndigheternas krav.

– Vissa kanske aldrig blir kontrollerade, medan andra har varit med om det flera gånger. Och då och då dyker det upp specialfall, som visar på att vi behöver vara tydligare i kommunikationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!