Gotländska lamm blir världens första i ny studie

GPS-halsband och virtuella fårhagar kan bli verklighet i framtiden. Den nya tekniken har redan testats på Gotland men nu blir de gotländska lammen världens första i en fördjupad studie.

Lamm, får

Lamm, får

Foto: Malin Stenström

Öja2023-06-25 19:30

Helagotland har tidigare rapporterat om ett nytt virtuellt elstängslet som testats på gotländska lamm. Än så länge är tekniken förbjuden men forskarna och lammbönderna har fått dispens för sitt pågående projekt. 

En virtuell hage ritas upp på en karta i telefonen och lammen utrustas med ett GPS-halsband. När ett lamm närmar sig det virtuella, osynliga stängslet avger halsbandet ett ljud och därefter en elstöt om lammet inte går tillbaka inom det avsedda området. Lammbönderna slipper stängsla och ytan kan i stället användas på ett effektivare sätt. 

– Det har fungerat jättebra, säger Per Peetz Nielsen, forskare och ansvarig för projektet på Research Institutes of Sweden.

undefined
Per Peetz Nielsen är forskare RISE

Framgångarna med studien har nu lett till att de gotländska lammen blir världens första att testa en ny variant av den virtuella metoden. Tidigare har tackorna på Öja gått ut på bete, med GPS-halsbanden, utan sina lammungar. Men den här gången får lammungarna, utan halsband, följa med. 

– Vad händer om lammungarna går utanför "stängslet"? Lyckas tackorna hålla sig inom området eller går de efter och får elstötar?, säger Per Peetz Nielsen.  

Hittills har det varit en snabb inlärning och ganska få elstötar har delats ut. 

– Förhoppningsvis vänder både lammen och tackorna om.

undefined
Marcus och Karin Westberg tillsammans med Per Peetz Nielsen.

Den nya studien håller på i tre veckor och Per Peetz Nielsens förhoppning är att de ska kunna testa den nya metoden under längre tid nästa år. 

Om tackorna och lammen lyckas hålla sig inom det osynliga stängslet öppnar det för lammbönderna att använda ytor som de tidigare inte kunnat nyttja. Enligt Per Peetz Nielsen tar det inte mer än 20 minuter innan lammen börjar beta på ett område de öppnar upp virtuellt. 

Fredrik Sundblad är branschansvarig för LRF Kött Gotland. Han ser positivt på den nya tekniken och menar i likhet med Per Peetz Nielsen att betet blir mer effektivt. 

– Man kan ta en sektion i taget, det blir mer bete per areal när man flyttar stängslet virtuellt, säger han. 

undefined
GPS:en ska hänga runt lammets hals.

Metoden möjliggör för bete utanför ett annars stängslat område och växtarter kan få blomma på ett sätt som de annars inte gör när lammen betar över en större yta.

Tekniken är i dag inte godkänd av Jordbruksverket men i augusti ska Fredrik Sundblad och Per Peetz Nielsen träffa myndigheten. 

– Initialt hoppas vi att man kan kombinera den nya tekniken med vanliga stängsel, säger Fredrik Sundblad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!