Nya budet: Vill inte längre ta över strandbodarna

Fortifikationsverket backar och vill inte längre ta över strandbodarna på Faludden. Det framgår av en ny ansökan till Lantmäteriet.

Strandbodarna på Faludden ingår inte längre i det område som Fortifikationsverket vill överta.

Strandbodarna på Faludden ingår inte längre i det område som Fortifikationsverket vill överta.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Öja2024-06-19 06:30

Nyheten i korthet

  • Fortifikationsverket har ändrat sin plan och önskar inte längre överta strandbodarna på Faludden, enligt en ny ansökan.
  • Ägarna till strandbodarna motsatte sig den ursprungliga planen och Fortifikationsverkets ansökan godtogs inte av Lantmäteriet då den inte uppfyllde båtnadsvillkoret.
  • Fortifikationsverket vill nu endast överta den södra delen av marken som redan är inhägnad och markerad som skyddsobjekt, vilket inte innefattar strandbodarna.

I mars 2022 ansökte Fortifikationsverket om att få överta hela Öja S:50, en samfällighet med strandbodar intill ett skyddsobjekt på Faludden. Lantmäteriet höll sammanträde i november förra året, och då deklarerade samfällighetens delägare att de inte tänkte gå med på en frivillig överenskommelse.

– Det var mina släktingar som byggde bodarna på 1700-talet, och vi vill ha dem kvar, sade en av delägarna inför sammanträdet.

I april meddelade Lantmäteriet att förrättningen inte går att genomföra enligt ansökan. Den uppfyllde inte båtnadsvillkoret, det vill säga kravet att fördelarna med en förrättning ska överväga nackdelarna. Fortifikationsverket hade inte redovisat hur den samfällda marken skulle användas, och därmed hade de inte visat att den nya fastighetsbildningen blir lämpligare än nuvarande.

Efter att ha funderat över alternativen har Fortifikationsverket lämnat in en ny ansökan. Man vill fortfarande överta mark, men bara den södra delen av samfälligheten som redan är inhägnad och klassad som skyddsobjekt. På den marken finns inga strandbodar. De ligger i den norra delen av samfälligheten.

I praktiken blir det ingen förändring om marken överförs till Fortifikationsverket.

– Vi slipper striden om sjöbodarna. Den frågan skjuts på framtiden, säger Karl-Martin Svärd som är chef för Fortifikationsverkets enhet för fastighetsutveckling.

Lantmätaren Jonas Pettersson räknar med att kunna ge besked under hösten:

– Jag behöver först se vad skyddsföreskrifterna för området säger. Efter det kan ett tillståndsbeslut meddelas, det vill säga ett beslut om att förrättningen går att genomföra. Efter det ska marken värderas och ersättning beräknas.

Jonas Pettersson räknar med att arbetet kan slutföras utan nya sammanträden med samfällighetens delägare.

undefined
"Vi slipper striden om sjöbodarna" säger Fortifikationsverkets chef för fastighetsutveckling, Karl-Martin Svärd, efter att ansökan om att få överta samfälligheten på Faludden ändrats.

Samfällighetens ordförande Dan Svensson tror att det inte blir någon större förändring om en del av marken övertas av Fortifikationsverket:

– Där är vi ju inte alls. Jag trodde den marken redan var Fortifikationsverkets.

I den nya ansökan anger Fortifikationsverket att det kan bli aktuellt att återkomma med en ansökan om att överta resterande del av samfälligheten, samt även en del av Öja S:7. Det är knappt 200 meter av den väg som leder ner till strandbodarna.

– Vi får se hur behoven ser ut framöver. I så fall börjar vi med att se om den marken kan utses till skyddsobjekt, säger Karl-Martin Svärd.

Beslut om skyddsobjekt fattas av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!