Vill ”styra upp ägandet” på Faludden

Fortifikationsverket hoppas ännu på en frivillig uppgörelse om samfälligheten på Faludden. ”Det här blir bättre för de som har tillgång till strandbodarna.”

Bodarna på Faludden har blivit en stridsfråga som upprört många gotlänningar. Nu säger Fortifikationsverket att bodarna ska bli kvar, och servitut och arrendeavtal ska tecknas så att ägarna kan fortsätta att nyttja dem.

Bodarna på Faludden har blivit en stridsfråga som upprört många gotlänningar. Nu säger Fortifikationsverket att bodarna ska bli kvar, och servitut och arrendeavtal ska tecknas så att ägarna kan fortsätta att nyttja dem.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Öja2023-11-12 06:50

Som vi tidigare berättat vill Fortifikationsverket ta över en samfällighet som ligger intill ett skyddsobjekt på Faludden. På samfälligheten finns några strandbodar, och både samfällighetens delägare och innehavare av bodarna har motsatt sig planerna.

På torsdag möts parterna i en lantmäteriförrättning i Öja bygdegård för att försöka komma överens.

– Jag hoppas på en frivillig uppgörelse, säger Karl-Martin Svärd som är chef för Fortifikationsverkets enhet för fastighetsutveckling.

Enligt anteckningar som Lantmäteriet gjort har Fortifikationsverket tidigare sagt om bodarna: "Dessa ska få finnas kvar men Fortifikationsverket vill på sikt lösa in dem. Helst vill FortV teckna avtal som löper endast ett år i taget".

Den anteckningen stämmer inte riktigt, enligt Karl-Martin Svärd:

– Vi har inget intresse av bodarna. De har ett kulturhistoriskt värde och får vara kvar, och ägarna ska få fortsätta att använda dem.

Enligt Karl-Martin Svärd genomförs förrättningen för att ”styra upp ägandet”, och han tror att det kommer att bli bättre för alla parter. Förslaget är att delägare i samfälligheten som även äger en bod ska få fortsätta att använda den med ett servitut. Med de som äger bodar utan att vara delägare i samfälligheten ska Fortifikationsverket teckna arrendeavtal.

– Det blir bättre när alla tydligt vet vad som gäller, säger Karl-Martin Svärd som dock inte utesluter att Fortifikationsverket kan komma att bli bodägare med tiden.

– Blir det bodar till salu så får vi ta ställning då.

Om inte parterna kan teckna en frivillig överenskommelse kan Lantmäteriet ändå verkställa Fortifikationsverkets begäran med tvång. Men då krävs synnerliga skäl.

Finns det synnerliga skäl?

– Med tanke på det försämrade omvärldsläget behöver vi utöka marken kring våra skyddsobjekt, säger Karl-Martin Svärd.

Som en sista åtgärd kan Fortifikationsverket begära expropriation hos regeringen.

– Det är en åtgärd som vi ytterst sällan tar till. Det ska vara något exceptionellt, säger Karl-Martin Svärd utan att svara på frågan hur han bedömer allvaret på Faludden.

Fortifikationsverket håller på att se över ägoförhållanden kring skyddsobjekt, och har ytterligare ett gotländskt ärende på gång där man vill släcka en samfällighet”.

– Det gäller en väg som en samfällighet äger vid Visby flygplats. Den går över F 17 G:s område och används inte, så det är inte särskilt kontroversiellt, säger Karl-Martin Svärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!