I tisdags eftermiddag kom det första larmet till SOS om en vattenskada i en byggnad i Roma. Det hade då kommit in vatten i en källare i en villa och räddningstjänsten fick hjälpa till med att pumpa. På onsdagen kom ett nytt larm om översvämning i ett hus på Broväg i Visby samt ett larm från Lars Torndahl i Eskelhem. Där har vattnet i Idån har tagit en ny väg, fyllde hans källare och orsakade stora problem. Lite senare på onsdagskvällen kom ytterligare ett larm om vattenskador i ett hus i Väskinde.
– I Väskinde blev det stopp i diket, det hade bildats en ispropp, och vi fick åka dit och gräva ut med grävmaskin, säger Jesper Larsson insatsledare vid Räddningstjänsten på Gotland.
Regn, is-smältning och höga vattenflöden gör att vattnet har svårt att hinna rinna undan.
– Det har varit varmt och snön har smält snabbt, säger Jesper Larsson som menar att det kan vara fortsatta problem ett tag till:
– Jag såg att det ska komma lite mera regn, säger han.
Han menar att fastighetsägarna har ett stort ansvar för att själva förhindra översvämningar.
– Har man en källare där man vet att det kan vara problem med vatten så är min stora rekommendation att man ska skaffar en dränkbar pump, säger han.
Det finns även en hel del andra åtgärder att göra för att förebygga översvämningar.
– Min rekommendation är att man ser över dikena och att de är rena, så att det inte blir stopp, säger Jesper Larsson.
Under onsdagen gick Region Gotland ut med en uppmaning till öns fastighetsägare att kontrollera att alla brunnar på fastigheten är rena och fria från is och skräp så att vattnet kan rinna undan:
"Var extra noggrann med brunnar vid nedsänkta garagenedfarter och vid källartrappor, där vattnet lätt kan samlas. Det kan göra stor skillnad för att undvika att vattnet stiger och skadar din egendom".
Redan i höstas anmäldes ett 30-tal fall av översvämningar till Länsförsäkringar Gotland, men bara ett fåtal av dessa fick full ersättning för skadorna. Detta på grund av att många fastigheter anses vara för gamla eller dåligt underhållna.
Enligt Länsförsäkringar är livslängden för ett flertal byggdetaljer omkring 30 år – sedan måste du fixa dem, för att behålla försäkringstäckningen.
– Det gäller vattenledningar i badrum, yttertak och även dräneringen. Det är dessutom upp till dig som kund att bevisa att livslängderna inte har överskridits, det berättade Linda Mattsson, skadereglerare på Länsförsäkringar Gotland i höstas.