Över 2 000 svenska medborgare – motsvarande ett snitt på 116 personer per år – har drunknat sedan millenniumskiftet. De flesta drunkningsfallen har inträffat i de tre storstadslänen samt i Norrbotten och Värmland. På Gotland har 21 personer förlorat sina liv genom drunkning. Förra året omkom en man vid Gustavsvik i Visby.
LÄS MER: Avliden man hittades drunknad i Visby
Sedan år 2013 har antalet drunkningsfall legat stadigt över hundra per år. En nivå som Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet betecknar som relativt hög.
– Drunkningarna minskade dramatiskt under 1900-talet i takt med att simkunnigheten blev bättre. Minskningen höll i sig ända fram till 2009, men sedan fick vi ett hack uppåt. Vi har ett delmål på att komma ned under 100 och hoppas nu på att trenden ska vända i rätt riktning igen, säger Mikael Olausson till Nyhetsbyrån Siren.
LÄS MER: Här är Gotlands 13 farligaste stränder
Drunkningsfallen har en stark koppling till båtlivet – och alkoholen. Sex av tio har någon eller flera gånger druckit alkohol innan de badat. Därför har försäkringsbolaget Trygg-Hansa valt att sätta upp så kallade alkobojar runtom i Sverige – bland annat vid Kallis i Visby.
– Alkohol försämrar både omdömet och förmågan, vilket kan göra det mycket farligt att bada påverkad. Vår undersökning visar att det främst är unga som tycker att det är okej att dricka alkohol i anslutning till bad, hela 54 procent av 18 till 29-åringarna svarar att det är okej, säger Alexandra Gahnström, talesperson för vattensäkerhet på Trygg-Hansa, i en presskommentar.
LÄS MER: Alkoboj ska få oss att spola kröken innan badet
Att aldrig bada ensam, bära flytväst och hålla sig nykter är några av de grundläggande råden från Svenska Livräddningssällskapets sida.
Under det första halvåret 2017 har 54 personer drunknat, enligt de senaste siffrorna. På Gotland har det dock inte skett någon drunkning hittills i år.