"Min bild är att det har lugnat ned sig"

Dagen efter den stora manifestationen på Östercentrum har många av de extrainkallade poliserna lämnat Gotland. "Vi har avvecklat i stora delar", säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Motdemonstranter från Nordiska motståndsrörelsen.

Motdemonstranter från Nordiska motståndsrörelsen.

Foto: Malin Stenström

Oroligheterna på Gotland2016-10-17 13:43

Cirka 300 personer manifesterade mot rasism och sexism under söndagens sammankomst på Östercentrum. Motdemonstranter i form av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fick motas bort av polis och anvisades en egen plats nära Österport. Ett stort antal poliser, runt ett 50-tal, bevakade manifestationen och en del poliser var på plats på Öster även under lördagen då Sverigedemokraterna hade torgmöte.

LÄS MER: Manifestationen blev lugn

För andra helgen i rad fick gotlandspolisen förstärkning från fastlandet för att kunna hantera den oroliga stämningen på Gotland som polisen betecknar som en "särskild händelse".

– Rent formellt betraktar vi det som en särskild händelse ett par dagar till. Men vi har avvecklat i stora delar, säger Carina Skagerlind.

De poliser som blir kvar kommer att stötta de gotländska poliserna i utredningsarbetet kring de hot och andra brott som misstänks ha begåtts under den senaste tiden.

Söndagens manifestation, som arrangerades av Västerpartiet och Feministiskt initiativ, blev en lugn tillställning.

– Den tillståndsgivna allmänna sammankomsten kunde hållas enligt plan, säger Carina Skagerlind.

LÄS MER: Manifestationen: "Vi är tillräckligt många poliser"

Två misstankar om brott i samband med manifestationen upprättades under söndagen. Den första brottsmisstanken är en misstänkt misshandel. En kvinna polisanmälde att hon blivit slagen. Polisen skriver på sin hemsida att "i samband med att den tillståndsgivna manifestationen avvecklades och människor gick från platsen och passerade den icke-tillståndsgivna demonstrationen fick en kvinna ett föremål/troligen en sköld/ i ansiktet".

Den andra brottsmisstanken handlar om brott mot ordningslagen. Nordiska motståndsrörelsen hade inte ansökt om tillstånd att få demonstrera. Trots det fick de vara kvar på Öster men fick stå en bit ifrån, för att inte störa manifestationen.

– Jag vill betona att det här handlar om att alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Det är en stark rättighet vi har i Sverige, säger hon.

I efterhand kan dock arrangörer av demonstrationer som saknat tillstånd dömas till brott mot ordningslagen.

Stiftelsen Expo, som kartlägger högerextrema rörelser, har identifierat i princip alla motdemonstranter. De som identifierats är kända från tidigare demonstrationer och hade rest till Gotland från flera olika platser i Sverige.

Carina Skagerlind, hur är er bedömning av läget på Gotland nu?

– Min bild är att det har lugnat ned sig. I våra polisiära kanaler är det lugnare nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om