”Vi behöver skapa ett bra kontaktnät på Gotland”

I flera år har försäljningen av Sandvikens camping vållat debatt. Nu hoppas de nya ägarna från Gävle kunna bygga ihop sprickan som skapats på Östergarnslandet. ”Vi kommer in utan ryggsäckar i det här, och med ny energi”, säger Marie Andersson.

Nya ägaren Fredrik Jernberg har lång erfarenhet inom byggbranschen. År 1997 bildade han sitt första bolag, som alltså firar 25-årsjubileum i år, och för fyra år sedan utsågs han till årets företagare i Gävle.

Nya ägaren Fredrik Jernberg har lång erfarenhet inom byggbranschen. År 1997 bildade han sitt första bolag, som alltså firar 25-årsjubileum i år, och för fyra år sedan utsågs han till årets företagare i Gävle.

Foto: Privat

Östergarn2022-12-06 06:02

Under ett decennium pågick samtalen mellan Region Gotland och idrottsklubben Östergarns IK. De sistnämnda ville köpa marken till Sandvikens camping, som de drivit sedan 2006.

När affären till slut var i hamn, för två år sedan, hade de ideella krafterna inom idrottsklubben trutit och i stället skrevs köpet på av några privatpersoner i socknen, som under processens gång bildat Östergarns strand AB.

Men deras förvaltande av marken blev inte långvarigt. Snart såldes området vidare till entreprenörerna Peter Borg, Per Möllerström och Sören Ruthström, som bildade Gyllene Stranden AB för ändamålet.

Nyligen stod det klart att även de valt att sälja vidare; till gävleborna Marie Andersson och Fredrik Jernberg, som registrerat bolaget Gyllene fastigheten Gotland AB.

– Det är en magiskt vacker plats som vi vill förvalta, säger hon.

undefined
Nya ägaren Fredrik Jernberg har lång erfarenhet inom byggbranschen. År 1997 bildade han sitt första bolag, som alltså firar 25-årsjubileum i år, och för fyra år sedan utsågs han till årets företagare i Gävle.

Försäljningen av campingen – i synnerhet de tidigare bytena av ägarskap – mötte kritik från start. Tonläget i socknen var så pass högt för två år sedan att man kallade till ett stormöte i skolhuset. En del av kritiken riktades mot regionen: Både prislappen på 4,3 miljoner kronor och det faktum att marken inte såldes på öppna marknaden ifrågasattes. Gyllene Stranden AB kritiserades i sin tur, framförallt för att de marknadsfört uthyrningsstugorna som fritidsboende och sålt dem som bostadsrätter.

Vad tänker ni om att det är ett omskrivet projekt ni tar er an?

– Jag ser det som att det är utrett och klart, och hoppas inte behöva fastna i den biten. I mina ögon kommer vi in utan ryggsäckar och med ny energi, säger Marie Andersson.

Detaljplanen är klar sedan länge och bygglovet för uthyrningsstugorna beviljades tidigare i år, efter några överklaganden och en tur upp till mark- och miljödomstolen.

– Vi har tagit över byggprojekt tidigare som inte varit helt självklara. Då har vi gjort det i mycket tidigare läge, där detaljplan och bygglov fortfarande ska till – nu finns det på bordet. Då behöver vi skapa ett bra kontaktnät på Gotland. Vi ser det inte som att vi gör det här själva, vi vill involvera, säger Marie Andersson.

Vad är era visioner?

– Vi tar vid där förra ägarna slutade. Detaljplan och bygglov är klart, så det blir plattformen för vår vision. Sedan kan det säkert bli så att vi bidrar med något från vår bakgrund – på ett positivt sätt.

I detaljplanen finns även förslag på ett servicehus och camping, och de nya ägarna har för avsikt att skicka in bygglovansökan för dessa innan jul. Tanken är att servicehuset, med toalett och andra faciliteter, ska finnas till för även strandens gäster.

– Ambitionen är att ha den verksamheten igång till nästa säsong. Men man vet aldrig hur lång tid saker tar, allting är ambitioner, säger Marie Andersson.

undefined
Bilder från prospektet för uthyrningsstugorna i Sandviken.

Sambon tillika affärspartnern Fredrik Jernberg har lång erfarenhet inom byggbranschen. År 1997 bildade han sitt första bolag, som alltså firar 25-årsjubileum i år, och för fyra år sedan utsågs han till årets företagare i Gävle.

Marie Andersson har desto brokigare bakgrund.

– Jag har jobbat på Icas huvudkontor och varit chef på SEB. Jag har varit ekonomichef i stora och medelstora bolag och varit delägare i etableringar av olika slag. När Fredrik står för byggkompetensen står jag för finansiering och kundkontakt, sammanfattar hon.

Blir det här ert första projekt inom besöksnäringen?

– Vi har absolut varit involverade i olika projekt inom besöksnäring, men aldrig på det här sättet.

Men – hur hittade gävleborna till Sandviken? För det är ju inte grannstaden i Gästrikland vi pratar om, utan lilla Sandviken på Östergarnslandet.

– Gotland är en plats där väldigt många av våra vänner köpt hus och verkar på. När vännerna köpt sommarhus på Gotland har det inte dröjt lång tid innan de flyttat dit permanent – då måste det ju vara något alldeles speciellt. Det har vi ju också känt när vi besökt ön, och nu fanns tiden och möjligheten för oss.

Än så länge sköter de det mesta på distans, men när bygget väl drar igång kommer besöken att bli desto fler.

– Vi är närvarande människor och vi vet att saker inte bygger sig själva, så vi kommer att behöva hitta en bostad. Det här blir våra första steg in på Gotland, säger Marie Andersson.

Sista frågan, prislappen?

– Det svarar jag inte på, det gör jag aldrig i någon affär.

Sandvikens kollo

Under flera decennier bedrevs kolloverksamhet i Sandviken men år 2009 valde kommunen och socialtjänsten att säga upp avtalet kring verksamheten. Den drevs då av idrottsrörelsen, som tog över uppdraget 1986 när kommunen själv inte ansåg sig ha råd att driva det i egen regi.

Genom åren fick tusentals barn chansen att åka till Sandviken på sommarläger. Uttagningen gjordes i samråd med socialtjänsten och oftast kom det barn som hade kollot som enda sommaraktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!