Marinchefens misstanke: Ryska skuggflottan spionerar

Den ryska skuggflottan som dagligen rör sig öster om Gotland är inte bara en tickande miljöbomb. Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum avslöjar för SVT Nyheter att det även finns starka misstankar om att vissa fartyg används för spioneri.

Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Foto: ADAM IHSE / TT

Östersjön2024-04-23 11:20

Den ryska skuggflottan består av äldre, minst 15 år gamla, fartyg som rör sig på östra Östersjön. Fartygen används för att föra ut Rysslands sanktionsdrabbade olja till omvärlden. Som Helagotland tidigare rapporterat finns en stor oro för oljeläckage från de ofta undermåliga fartygen.

Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum avslöjar nu att det även finns väl underbyggda farhågor att vissa av fartygen även används för spioneri, rapporterar SVT Nyheter. Fartygens rörelser följs av marinen.

– Det som pågår just nu med anledning av sanktionerna mot Ryssland kan ju bli både en säkerhetsmässig och miljömässig tragedi, säger marinchefen till SVT.

Fartygen kan användas i så kallade hybridoperationer med syfte att spionera, genom att exempelvis söka sig till en svensk hamn under förespegling att vara i sjönöd i samband med ett haveri. Enligt SVT har svenska myndigheter under det gångna året haft flera konkreta förberedelser för detta i samband med att minst en skuggtanker fått tekniska problem utanför Gotland.

undefined
Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum.

Ewa Skoog Haslum säger till SVT att marinen har dokumentation på att fartyg ur den ryska skuggflottan kan användas för signalspaning, det vill säga avlyssning av kommunikation.

– Vi hittar ju antenner och master som kanske inte normalt sett hör till ett fiskefartyg till exempel, så det är klart att vi upplever att i det som rör sig ute till sjöss, att det finns ibland andra målsättningar med deras verksamhet, säger Ewa Skoog Haslum till SVT.

Den flytande ”macken”, lettiska bunkerfartyget Zircone, som servar skuggflottan med bränsle hålls under ständig uppsikt av marinen. 

– Eftersom vi ser att den bedriver den typen av verksamhet behöver vi ha koll på den, och den ligger väldigt nära svenskt territorium, säger marinchefen.

Fenomenet med den ryska skuggflottan dök upp efter att EU och USA införde sanktioner mot att handla med rysk olja efter Rysslands invasion av Ukraina. Cirka hälften av Rysslands sjöburna oljetransporter går i dag ut via Östersjön, vilket motsvarar cirka 3 miljoner fat, enligt SVT.                                                                                               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!