Stenberg: ”SD vill ha mig tillbaka för att reda upp”

Stöket inom Sverigedemokraterna på Gotland fick Michael Stenberg att lämna partiet för att bli politisk vilde. Nu berättar Stenberg att han blivit uppringd av riksorganisationen som uppmanat honom att komma tillbaka och städa upp i oredan.

Michael Stenberg är numera politisk vilde

Michael Stenberg är numera politisk vilde

Foto: Henrik Radhe

Politik2023-09-09 06:10

Det var för drygt två veckor sedan som Michael Stenberg meddelade sitt utträde från Sverigedemokraterna på Gotland samt att han lämnar partiet. Istället ska han fortsätta som politisk vilde i regionfullmäktige.

Enligt uppgifter ska han kort efter utträdet ha blivit uppringd av Sverigedemokraternas riksorganisation. Uppringd med en förfrågan, som Michael Stenberg själv uttrycker det.

– Jag fick telefonsamtal från toppen som tyckte att jag skulle tillbaka. SD på Gotland gick utför och det var ingen som såg hur det skulle kunna räddas, säger han.

Vidare berättar han att riksorganisationen undrat varför det varit så dålig information från SD Gotland gällande situationen.

– De ville att jag skulle vara med och reda upp det här på Gotland, och ville verkligen ha tillbaka mig.

Michael Stenberg menar att riks uttryckt att han varit bra för partiet på Gotland och att han, till skillnad från andra, varit synlig bland annat i sociala medier.

Michael Stenberg är långt ifrån den enda politikern som lämnat SD Gotland, där det stormat rejält på sistone. Helagotland har tidigare rapporterat att en rad förtroendevalda valt att lämna, och att flera har riktat skarp kritik mot det lokala styret. Vidare har det också framkommit att den uteslutna SD-toppen Peter Wallmark format partiets lokala politik genom motioner, valplattformar och debattartiklar. Något som lett till en infekterad och sedermera rättslig konflikt mellan Peter Wallmarks bolag och den lokala SD-ordföranden Lars Engelbrektsson.

Anders Olin är riksombudsman för Sverigedemokraterna och arbetar med att hjälpa och stötta partiets lokala organisationer över landet. Han bekräftar att han pratat med partiet lokalt. Både med avhoppare och personer som sitter kvar. Däremot är han fåordig kring vad samtalen kretsat kring och vem han pratat med.

– Jag har varit inkopplad i den benämningen att jag pratat med ledningen för kommunföreningen och någon av personerna som lämnat partiet. Där förs en diskussion, inte med alla som hoppat av, men med några. Det förs också en kontinuerlig kontakt med ledningen för lokalföreningen. Men vad de berättar är inget som jag förmedlar till någon annan utomstående. Det är något som vi pratar om sinsemellan och internt.

Anders Olin menar att några av avhopparna varit med väldigt länge, men att han inte kan uttala sig ännu om innebörden av avhoppen.

– Man får ha en viss förståelse för den process som sker, och så får man ha förståelse för att människor behöver prata och att de har tillit till människorna som för samtalen.  Sedan vet jag ju också det att det finns de som inte kan vara tysta kring de samtalen, men det får stå för dem, säger han.

Helagotland har i flera veckor försökt få till en intervju med Lars Engelbrektsson. Dels för att ställa frågor om de många avhoppen och hur de drabbar väljarna och den lokala politiken, dels för att få en förklaring till samarbetet med den uteslutna SD-toppen. Väljarna kommer att få svar, berättade han inför regionstyrelsens möte den 30 augusti. Men med undantag för kortare mejlsvar har det varit tyst. 

Anders Olin tycker emellertid att Lars Engelbrektsson gjort det han ska.

– Lars Engelbrektsson har gjort det som förväntats av honom, det finns ingen anledning för honom att förmedla något i det här läget. Han har gjort det många inte klarar av, han har hållit sig till pressmeddelandet som skickats ut.

Anders Olin varken bekräftar eller dementerar om det uttryckts en önskan om att behålla Michael Stenberg i partiet. Han vill inte heller spekulera i innebörden av att SD nu förlorat flera mandat i fullmäktige till politiska vildar.

– Man har inte landat i något ännu. Det är som att spela en hockeymatch. Man kan ligga under i första perioden men matchen är inte slut för det.

Lars Engelbrektsson bekräftar att han pratat med Anders Olin, men förtydligar att det inte är ovanligt. Han specificerar inte heller när de senast pratat, eller om de pratat om avhoppen.

– Anders Olin har kontakt med alla distrikt och kommuner, oavsett om det är lugnt och stabilt eller om man har medlemsmöten eller om det är någon form av turbulens så stöttar han det också. Han stöttar i alla lägen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!