Utbrett missnöje med regionens toppchef

78 deltidsbrandmän har skrivit under en misstroendeförklaring som riktats mot Region Gotlands räddningschef Dick Svennefelt. "Ett resultat av många års vanskötsel", säger deltidsbrandmannen Samuel Johansson.

Deltidsbrandmännen är inte nöjda med räddningschefen Dick Svennefelt.

Deltidsbrandmännen är inte nöjda med räddningschefen Dick Svennefelt.

Foto: Malin Stenström

PROTESTLISTA – UPPDATERAD2016-12-06 16:02

Region Gotland fick under måndagen ta emot en misstroendeförklaring som riktats mot räddningschefen Dick Svennefelt. Anledningen till misstroendeförklaringen är, enligt deltidsbrandmännen, att han har stora brister i sitt ledarskap, kommunicerar inte med deltidsorganisationen och att deltidorganisationen motarbetas.

– De ifrågasätter mitt ledarskap och de andra två punkterna håller jag inte med om överhuvudtaget. Den här yrkeskategorin har en speciell anställningsform och en anställning för att hålla beredskap, svara på larm och öva 50 timmar om året, säger räddningschefen Dick Svennefelt.

Regionen genomför inte medarbetarsamtal, lönesamtal och personalenkäter eftersom man inte är inte huvudarbetsgivare för deltidsbrandmännen som huvudsakligen har andra jobb. – Vi har överlag inte ekonomiska medel för dem som man har för andra som har sin huvudanställning inom regionen.

Efter regionens beslut om en förändring inom räddningstjänsten menar han att många av deltidsbrandmännen reagerat.

– Jag kan förstå avståndet som de känner att jag inte lyssnat på dem. Så är det absolut i den utredning som gjorts och det är mycket det som ligger bakom det här, säger Dick Svennefelt.

LÄS MER: Ja till ny organisation trots massiv kritik

Han säger att två personer från deltidsorganisationen var med i processen – men inte ville skriva under på regionens förslag.

– Det är två medarbetare som varit med och inte gick med på hur det skulle bli, säger han.

Under måndagen hade han ett möte med regiondirektören Peter Lindvall, tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) och samhällsbyggnadsförvaltningens chef Johan Åberg.

– Jag hade inte väntat mig en misstroendeförklaring, men att det fortsatt skulle bli diskussion hade vi förväntat oss. Det är ingenting som chockar oss. Men jag har mina chefers förtroende och det känns jätteskönt, säger Dick Svennefelt.

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, blev under måndagen informerad om misstroendeförklaring.

– Han gör ett bra jobb och gör det som politiken har begärt av honom, säger Björn Jansson.

Han menar att det alltid funnits ett missnöje kring räddningschefen inom Region Gotland.

– Vilken räddningschef har man inte klagat på, det finns alltid någon som klagat på den som haft det jobbet. Det är tråkigt att misstroendeförklaringen kommer, men han har mitt fulla förtroende, säger Björn Jansson.

Samuel Johansson, fackligt ombud vid brandmännens riksförbund och deltidsbrandman, säger att det var det senaste beslutet som fick deltidsbrandmännen att skicka in en missförtroendeförklaring.

– Det är ingenting som vi kokat ihop under en kväll för att vi är sura på Dick. Det har kommit fram under en lång tid, det är ett resultat av många års vanskötsel från ledningen. Vi tycker att det är ett nästan obefintligt ledarskap, säger Samuel Johansson.

– Omorganisationen och efterspelet är något som fick en jättestor bägare att rinna över.

Tanken är inte att se till att Dick Svennfelt får lämna sin tjänst.

– Vårt syfte är inte att folk ska sparkas. Vi vill få till en förbättring till det bättre, hur det sker är inte upp till oss att bestämma. Det ska vara en räddningstjänst som ska vara räddningstjänsten Gotland, säger Samuel Johansson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!