Den 12 januari 2023 höjde Destination Gotland biljettpriserna med 30 procent. Anledningen var ökade kostnader för bränsle och hög inflation. Beslutet väckte stor debatt och under 2024 tilldelades bolaget även ett ekonomiskt stöd på drygt 20 miljoner för att bidra till billigare båtresor. Destination Gotland valde att använda stödet genom att samtliga resenärer skulle få en rabatt på biljetten á 100 kronor för varje vuxen person, 75 kronor för varje student/pensionär, 50 kronor för varje ungdom och 25 kronor för varje barn, så länge den extra potten pengar räcker. En initial uppskattning från Destination Gotland var att stödet skulle räcka till maj månad.
Inför denna påsk är läget med andra ord annorlunda. De höga priserna på LNG som rådde 2022 har sjunkit under 2023 för att i dag vara de lägsta på fyra år.
LÄS MER: Till och från Gotland – så dyr blir resan under storhelgerna (helagotland.se)
Inför förra våren gjorde Helagotland en genomgång av kostnaden för resor till och från Gotland i samband med påsken, avresa på skärtorsdagens eftermiddag och hemresa på annandagskvällen. Familjeresorna hade flexbiljett, medan singelresenärerna haft den billigast möjliga biljetten, även när det kommer till val av vilstol. Samma sak har gjorts nu, med avgångar med samma tid (eller så nära som möjligt).
Genomgången visar att båtbiljetterna har blivit billigare jämfört med påsken 2023, och det tack vare det ekonomiska stödet som innebär rabatterade biljetter. Utan det ekonomiska stödet hade istället biljetterna varit dyrare, åtminstone för gotländska familjer.
För en barnfamilj med två barn och två vuxna uppgår rabatten till 500 kronor. Utan den skulle en gotländsk familj betala 3 008 kronor, jämfört med förra årets 2 955 kronor. Det är den enda biljetten som blivit dyrare om vi bortser från rabatten.
LÄS MER: Risberg om ekonomiska stödet (helagotland.se)
Alla andra biljetter har istället blivit billigare. Till exempel betalade en singelresenär från fastlandet förra året 1 710 kronor med de billigaste möjliga tillvalen. I år betalar samma resenär 1 089 kronor med 200 kronors statlig rabatt. Även utan den tillfälliga rabatten är alltså samma resa betydligt billigare i år.
För en gotländsk, vuxen, singelresenär har det också blivit billigare, dock inte i lika mycket. Förra året kostade en resa till och från fastlandet med de billigast möjliga tillvalen och icke ombokningsbar biljett 636 kronor. Inför årets påsk kostar en motsvarande biljett 407 kronor, då med 200 kronors avdrag från det ekonomiska stödet. Utan stödet handlar det alltså om en 29 kronor billigare båtresa.
Vad det gäller flyget så finns det betydligt fler avgångar, slutsatsen blir dock att flygresor från Gotland är dyrare nu än förra året, medan resorna från Bromma är billigare.
Som en jämförelse kostar flexbiljetter för en familj med två vuxna och två tioåriga barn mellan Stockholm-Göteborg under samma datum och någorlunda samma tid på dygnet 4 001 kronor med SJ, och 7 912 kronor med MTRX. Där finns det dock betydligt fler tider att välja mellan och priset kan skilja sig avsevärt.