Försvarsmaktens hundtjänstenhet, förkortat FHTE, har inlett ett samarbete med Gotland Grönt Centrum. Samarbetet innebär är tre schäfervalpar har flyttat in. Försvarsmaktens Tiba, Tibur och Tibbe, som valparna heter, åker dagligen från sina foderhem till skolan för att utbildas.
Hundarna kommer, från åtta veckors ålder, att utbildas av personal och elever som läser djurvård/arbete med hund på naturbruksprogrammet. Det som en del av den ordinarie undervisningen.
– Hundarna tränas i att kunna vara passiva och bli hanterade av många olika människor, säger läraren Erika Nordstedt.
– Det är miljöträning och allmän dressyr. Hundarna kommer att stöta på en massa olika grupper av människor, djur och fordon, tillägger utbildningsledaren Maria Eriksson.
När hundarna blivit drygt ett och ett halvt år kommer de att lämplighetstestas av Försvarsmakten och polisen i ett gemensamt test. De hundar som håller måttet får sedan fortsätta sin utbildning på Försvarsmakten.
Om det vill sig så väl för schäfrarna kan arbetsuppgifterna bland annat innebära att lokalisera sprängmedel, narkotika och människor. I Roma påbörjas inte den träningen, men vid sidan av miljöträningen så tränas hundarna även i sök.
Bland annat innebär det att frysmarkera, alltså att stanna när en doft plockas upp. Men det är först under vidareutbildningen som hundarnas spetskompetens utvecklas, i dagsläget är bland annat mynt ett lämpligt objekt för hundarna att markera.
– Hundarna gör ju en fantastisk insats, de är ovärderliga, säger Erika Nordstedt.
Maria Eriksson tillägger:
– De gör sådant arbete som inte människor klarar av, vi har inte sinnena till det.
Eftersom hundarna kommer att tillbringa lång tid i Roma kommer dagen för lämplighetstestet att innebära dubbla känslor, menar Erika Nordstedt.
– Det är en berg- och dalbana. Det är såklart vemodigt när hundarna lämnar, men eleverna kommer att känna sig otroligt stolta. När en hund klarar lämplighetstestet och försvaret kommer och tar i hand och säger "bra jobbat"... jag får nästan tårar i ögonen, säger hon och skrattar.
Men än är det lång tid kvar i skolan och till en början gäller det att ta små steg, eftersom valparnas ork lätt tryter i ung ålder.
Försvarsmakten använder uteslutande schäfrar i sin avel och förutom Gotland Grönt Centrum används ett fodervärdssystem för de drygt 300 valparna årligen.
– Det är ett folkligt projekt. På ett sätt är det ju alla i hela Sveriges hundar också.