FEBRUARI
I februari i år förbjöd länsstyrelsen Arvaker projekt 7 AB, som ägs av företagen Roma grus och Sunna group AB, att börja anlägga en solcellspark i Roma. Orsaken till förbudet var att den hotade fågelarten pungmes hade setts häcka runt slamdammarna på fastigheten. Men en utredning visade att inga fåglar setts i området sedan 2016. Dessutom hade den växtlighet som mesarna tycker om att bygga sina bon i redan tagits bort. Slutsatsen blev att platsen inte längre var en lämplig livsmiljö för fågeln och att en solcellspark inte har någon betydelse för artens bevarande och i mitten av april gav länsstyrelsen klartecken till parken.
– Jag tycker att det är jätteroligt. Det blir Gotlands absolut största solcellspark och som entreprenör är det roligt att utveckla någonting och vara först om man ser möjligheten, säger Magnus Lindby, vd på Roma grus och den som tagit initiativ till solcellsparken.
Förutom att ta reda på om det finns några pungmesar i området har en arkeologisk undersökning gjorts. Inte heller den visade att det finns några hinder för att anlägga solcellsparken och bygglovet är också klart enligt Magnus Lindby. På området för parken finns två dammar som det nedlagda sockerbruket tidigare använde till att tvätta betor. Parken ska uppföras delvis på dammarna som därför behöver fyllas igen. Även det har godkänts av länsstyrelsen.
– Nu har allting gått igenom och beräknad byggstart är kvartal två eller tre. Det kommer väl att hålla på och monteras solceller här över sommaren och om allt går enligt plan räknar jag med att allt är klart efter semesterperioden, säger Magnus Lindby.
Parken kommer att ta 4,5 hektar mark i anspråk och ha en kapacitet på 3,75 MW. Det motsvarar årsförbrukningen av el för ungefär 760 villor.
Men solcellsparken är bara ett första steg av Roma grus energiomställning, berättar Magnus Lindby.
– Nästa steg är ju vätgas. Vi är redo att upplåta mark för att bygga en vätgasanläggning här. Vi ska ta vara på all överskottsel och göra vätgas av den för att kunna köra bilar och maskiner på det i framtiden, säger han och fortsätter:
– Målet är att styra ihop solcellsanläggningen med vår verksamhet, så vi tillverkar tre gångar så mycket energi som vi gör av med och kan dessutom skjuta tillbaka den i verksamheten igen.