Gissningarna och nomineringarna är över: Roma är Årets socken för nästa år. Centralorten på mellersta Gotland prisas för sin framtidstro, där juryn menar att det ”verkligen bubblar” om Roma.
Lövsta naturbruksgymnasium. Skördefestivalen. Romabladet. Tågloppet, där löpare tar sig med tåg till starten vid Roma klosterruin, och mötesforumet ”Knat u Prat”, det är några av många starka skäl bakom utmärkelsen som lyfts fram i juryns långa motivering.
Det håller Emilia Niska med om. I söndags utsågs hon till Årets Romabo, i samband med det för samhället nya eventet skyltsöndagen.
– Jag blev jätterörd, tårarna sprutade och jag tog glädjeskutt, säger hon och berättar hur hon som chef på Coop Roma varit med att ta fram programmet för skyltsöndagen, men inte hade en susning om att det var hon själv som skulle vara huvudnumret vid prisutdelningen.
I april 2023 blev hon butikschef och hon hoppas att ha bidragit med att skapa relationer mellan företag, föreningsliv och boende på orten.
– Jag är aldrig någonsin en nej-sägare och tycker att det är fantastiskt med samverkan. Vi ska vara till för alla, säger Emilia Niska.
Samverkan är något av ett nyckelord, både bakom juryns motivering, och för Roma som samhälle för att lyckas.
– Det känns glädjande och man är stolt över att vara en av de som bor, lever och verkar här i Roma, säger Ante Larsson.
På många sätt är han, och har i många år varit, något av en bygdens starke man – ofta med bakom beslut och med ett finger med i spelet.
– Det är idrottens förtjänst. Jag kom till Roma IF som lagledare inom fotbollen 1972 och har sedan dess haft alla olika roller, säger Ante Larsson och berättar om de mycket stora satsningar som nu väntar ortens idrottscenter.
Tio miljoner kronor ska finansiera en helt ny konstgräsplan på gamla hockeyrinken, och räcka till aktivitetsyta, utegym, boulebanor, renoverade omklädningsrum och klubblokal.
– Vi hoppas kunna börja spela fotboll där till midsommar 2025, säger han och tillägger att förhoppningen sedan är att ha hela satsningen i hamn inom två år.
Företagarandan är och har alltid varit stark i Roma, där Gotlands Snus i dag är största arbetsgivaren.
– De leder just nu. Men Roma Grus och Hallgrens Bygg är två stora och anrika företag som tillhör Roma, snuset ligger egentligen i Björke, säger Ante Larsson, själv Romabo sedan 2007.
I Roma har han också varit med att bygga upp och basa över Brukshotellet, en era som nu närmar sig sitt slut.
– Var sak har sin tid. Det här var min idé när Roma IF köpte byggnaden av sockerbruket, säger han.
Hotellet ligger nu ute till försäljning, med en prislapp på 5,5 miljoner kronor.
– Det finns intressenter. Hotellet har 28 rum och 56 bäddar, här finns stora möjligheter, säger Ante Larsson och öppnar för annan verksamhet än hotell i huset.
En annan klassisk byggnad i Roma har ännu skylten från 1960-talet kvar på fasaden, mitt emot gamla bruket.
– Här har varit frisersalong sedan dess, säger Marie Hansson och konstaterar att det har hunnit gå elva år sedan hon själv tog över Håraccenten.
Stamkunden Vivan Norrby ska just bli fin till jul, hon bor sedan 20 år i ett radhus i samhället, och båda hyllar Roma som bostadsort.
– Det händer ganska mycket i Roma och det finns en intresseförening som är väldigt aktiv, säger Vivan Norrby och fortsätter:
– Vi har två jättebra restauranger, apotek och två mataffärer. Och veterinär är bra att det finns, för jag har häst och katt.
Utmärkelsen Årets socken utses sedan 2021 av Hela Sveriges Gotlandsavdelning, i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan, och en representant från tidigare års socken.
Nytt från och med 2022 är att årets socken får 10 000 kronor av Hela Sveriges Gotlandsavdelning att göra något gemensamtför i socknen.
– Yes! Jag misstänkte och hoppades på det här. Många har nominerat oss i Roma. Det är en rolig socken att jobba i, med mycket stammisar som stannar och pratar, säger Annelie Beijer Ylander, glädjestrålande över utnämningen.
Sedan 2020 driver hon Englunds skor, butiken som skott Romabor och andra sedan 1947.
– Blandningen är så bra med Roma. Här finns ett centrum med butiker, men är ändå nära till naturen, många föreningar och en bra sammanhållning, säger hon.
Årets socken är ett glädjebesked väl värt att fira med tårta vid tillkännagivandet på Romabrunnen på tisdagen. Men Ante Larsson menar att det också ställer krav:
– Det är både hedrande och smickrade, men nu gäller det att vi kan leva upp till det också.