Djuren som ingått i projektet, totalt tio tjurar från Ejmunds gård i Roma, har slaktats och köttet finns nu att köpa i ett tjugotal matbutiker. Merparten har hamnat i köttdiskarna hos Stora Coop i Visby.
Det metanreducerade köttet, som går under varumärket Lome, är ett samarbete mellan Coop Sverige, Protos (Tidigare Gotlands Slagteri) och Volta Greentech. Det är sistnämnda är bioteknikföretaget bakom idén, och som tagit fram det fodertillskott som Märtha och Pontus Norman på Ejmunds, testat på tio tjurar under en period.
Thomas Östlund, vd för Protos, tror starkt på de metanreducerande algerna som en del av framtiden för lantbruket. Även om allting befinner sig i ett mycket tidigt stadium, som han uttrycker det:
– Jag tror att nästa steg kan vara att använda det här för fler produktionssätt, som på mjölkgårdar med mera. Först ska vi göra en utvärdering av projektet innan vi tar beslut om nästa steg. Men vi kommer att behöva göra det lite större nästa gång, med fler djur. Kanske kan det vara bättre om fler djur får algerna, men i mindre dos, för att få ekonomi i det men ändå ta del av klimatnyttan totalt sett, säger han.
Köttet från pilotprojektet på Ejmunds har sålts till ett lägre pris till konsumenterna i butik – i nivå med likvärdiga produkter på marknaden. Men det kostar såklart mer att producera Lome-köttet för nötköttsbonden.
– För oss har det främst handlat om ökade kostnader kopplat till att vi måste särskilja det foder som ska ges till de här tio djuren som fått algerna. Men sen kan jag tänka mig att det blir mer kontroller, som det alltid är om man ska kvalitetsstämpla ett kött. Det lär innebära ökade kostnader, oavsett om vi skulle börja ge alger till alla våra djur, säger Märtha Norman.
Först behöver projektägarna som sagt analysera arbetet, bland annat hur algerna påverkar djuren, men sedan hur det tas emot av branschen och marknaden, menar Thomas Östlund.
– Så det kommer att få växa fram. Men nu vet vi att det funkar och att man lyckats reducera klimatpåverkan inom köttproduktion, på ett sätt som man inte kunnat tidigare. Och jag känner i alla fall inget anslag av alger i det här köttet, det smakar som det brukar, säger han och tittar ner på sin frukosttallrik och på omgivningarna vid Ejmunds i Roma.