På Roma äldreboende är klockan 10 på förmiddagen och det råder lugn efter ”morgonruschen”. I matsalen är kaffet fortfarande varmt, på borden ligger färska exemplar av öns dagstidningar och från högtalarna spelas pianomusik på behaglig volym.
Undersköterska Maria Nordahl har varit här sedan 07.00 i morse. Av avdelningens tio boende finns både morgonpigga och sjusovare, berättar hon. När någon vill kliva upp meddelas personalen genom en larmknapp.
– Vi behöver inte stressa upp någon, de ringer när de är redo.
Inom äldreomsorgen har hon arbetat i princip hela sitt yrkesliv – på Roma äldreboende i två omgångar. Sedan hon återvände i november upplever hon att det skett en positiv utveckling vad gäller personalomsättning, arbetsbelastning och resurser.
– Det känns som att undersköterskeyrket prioriterats bland politiker, men man behöver såklart en arbetsgivare som kämpar för sin personal också.
Region Gotland är med marginal den största arbetsgivaren på ön. Där jobbar nästan 7 000 personer vilket innebär att Regionen sysselsätter nära en fjärdedel av alla gotlänningar – fördelat på drygt 250 olika yrken. De största yrkesgrupperna finns inom skola, förskola, vård och omsorg.
Av Gotlands fler än 60 000 invånare förvärvsarbetar knappt hälften. Öns vanligaste jobb, undersköterska inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, motsvarar 3 procent av alla sysselsatta. På andra plats kommer grundskollärare följt av vårdbiträde, butikssäljare och barnskötare.
Undersköterska är inte bara öns vanligaste jobb, utan även det yrke som flest svenskar har.
– Det är för att vi behövs på så många ställen i samhället, menar Maria Nordahl.
Utbildningen till undersköterska läste hon i Visby för 17 år sedan. Studier är ett bra sätt att öka både lön och ansvar. För henne finns det inget arbete som går upp mot det här. Det bästa med yrket tycker hon är relationen till de boende – det jobbigaste är när någon går bort.
– Att jobba här känns som att komma hem till folk man tycker om.
Den genomsnittliga månadsinkomsten för gotlänningar är ungefär 25 900 kronor före skatt, vilket är en bra bit under rikssnittet på 29 500. En anledning kan vara det stora antalet offentliganställda på ön, vars löner i regel ligger en bit under privatanställdas.
På Maria Nordahls avdelning har flera av de boende passerat 100 års-sträcket.
– Ungdomarna är runt 86, säger hon och skrattar.
Hur länge de bor här varierar – allt från några månader till flera år. På måndagar står ballonggympa på schemat, tisdagar bingo och fredagar gudstjänst. Annars blir det mycket korsord, tidningsläsning och tv. Bland favoritprogrammen finns Bytt är bytt, Melodifestivalen och skidor.
– Vi tar även promenader men så här års är intresset inte jättehögt.
I vardagsrummet sitter nyinflyttade Gerd Larsson under en filt. Hon har bara varit här i 14 dagar.
– Jag trivs bra men jag har aldrig tittat så mycket på tv som nu, berättar hon.
Någon som varit på äldreboendet betydligt längre än Gerd Larsson är sköldpaddan Kenneth. Han bor i ett akvarium i vardagsrummet och har varit här i minst tio år. Det var en tjej som lämnade in honom här, kanske hade han åldern inne?
Maria Nordahl tar upp Kenneth från akvariet och låter honom ta en promenad på golvet.
– Vi släpper bara ut honom om vi har skor, annars biter han i fötterna.