Kristina Rådkvist, 61, är i grunden utbildad agronom och har stor erfarenhet av de gröna näringarna. Bland annat har hon jobbat i ledande roller i 20 år på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Men nu är det alltså dags för sommargotlänningen att bli öbo på riktigt och ta över rodret på Gotland Grönt Centrum.
– Det känns spännande och roligt. Vi har i tre års tid haft ett boende som man kan bo i även på vintern och under pandemin har vi provat på det förstås. Det ska bli intressant att se vad det innebär för ny tillvaro och att få en total livsförändring och nytt jobb. Det blir en utmaning och min man tycker min man också att det är jättekul, säger hon.
Och den tillträdande vd:n är rejält taggad på att ta över vd-posten efter Mats Pettersson.
– Å ena sidan är det lite back to basic med de gröna näringarna. Och det är otroligt viktiga frågor, jag har alltid haft hjärtat i dem. Å andra sidan finns det en tanke hos styrelsen att det ska satsas här. Det finns ett engagemang som jag har märkt när jag har träffat medarbetare och intressenter, säger Kristina Rådkvist.
Men utmaningarna är stora och många.
– Det här innebär ett stort förtroende och många möjligheter. Men man kan inte bortse ifrån att det är en tuff situation i det gröna näringslivet just nu. Kostnaderna är höga och lönsamheten inte så god. Det är ju nästan en kris i vissa delar. Det är en utmaning och mycket som behöver bli bättre. Prioriteringar kommer att behöva göras och jag kommer hålla i det övergripande. Men det här är kompetenta medarbetare och ett gäng som vet vad de håller på med. Så jag känner mig trygg i det.
Är de gröna näringarna en framtidsbransch?
– Absolut. De är nyckeln till ett hållbart samhälle, så det måste funka. Det är ju förnybar produktion på alla sätt och en förutsättning för att vi ska kunna leva hållbart. Sen finns saker man behöver greppa i det här, beroendet av fossila bränslen är en jätteutmaning. Men även matproduktionen har kommit alltmer i fokus i kristider och den måste göras effektiv, säger Kristina Rådkvist.
Hon menar att näringarna är viktiga för ön.
– De är framtidsinriktade och Gotlands landskap skulle inte se ut så här utan dem. Så även besöksnäringen är beroende av dem. Och man mår bra av att vistas i naturen, det finns vetenskapliga belägg för det.
År 2015 tog Gotland Grönt Centrum över verksamheten på Lövsta i Roma, och då följde naturbruksprogrammet med.
– Kompetensförsörjningen är central för utvecklingen. Det måste finnas kompetenta medarbetare och det är väldigt kul att se att man har lyckats öka intresset för utbildningarna här. Men ungdomarna måste ju vilja söka sig hit och det är ett dilemma för hela samhället om de inte gör det. Så vi måste vara attraktiva och vi måste även utbilda människor mitt i livet, säger Kristina Rådkvist.
Planen för starten på nya jobbet Roma i höst är redan utstakad.
– Jag kommer att prata med alla medarbetare och även intressenterna som jag har träffat idag för att skapa mig en egen bild. Så de får berätta om sina egna roller och vilka utmaningar de ser och vilken utveckling de vill ha. Det är nummer ett och det viktigaste är att vi har en gemensam målbild. Vi får inte sitta här i olika små lådor och på olika håll. Då kan det bli rätt rörigt tror jag. Vi måste helt enkelt bli samkörda och om vi ska kunna jobba effektivt tillsammans, säger Kristina Rådkvist.