Grundarna vill rädda Romateatern

Martin Alskog och Nicholas Olsson var med och startade Romateatern i slutet av 80-talet. Nu kan de bli teaterscenens räddning. ”Vi älskar Romateatern och är övertygade om att teatern går att förnya och utveckla”, skriver de i en ansökan om regionalt stöd.

Nicholas Olsson har uppträtt som skådespelare på Romateatern vid flera tillfällen under 10-talet, här som Don Adriano de Armado i ”Fåfängt frieri” 2015. Men han var med redan 1989 när teatern tog sina första stapplande steg.

Nicholas Olsson har uppträtt som skådespelare på Romateatern vid flera tillfällen under 10-talet, här som Don Adriano de Armado i ”Fåfängt frieri” 2015. Men han var med redan 1989 när teatern tog sina första stapplande steg.

Foto: Mona Staflin

Roma2024-03-08 12:15

I början av året slog nyheten ner att Romateatern läggs ner om det inte går att hitta nya krafter som vill driva det vidare. 

Nu ser det ut som att det kan bli nygamla personer som kommer till undsättning. 

”Jag, Martin Alskog som startade Romateatern och Nicholas Olsson som också var med vid starten 1988 fick höra om nedläggningen och bestämde då att göra ett försök att rädda teatern”, skriver de två i en ansökan om bidrag från Region Gotland. 

– Det är ingenting som kommer ske i år, sommaren är ju nästan här. Nu har vi lämnat in den här ansökan om nästa sommar, så får vi se vad de säger, säger Nicholas Olsson när vi når honom på telefon. 

LÄS MER: Efter tio år – nu lämnar Stefan Romateatern

undefined
Om Martin Alskog och Nicholas Olsson får liv i teatern igen så återstår det att se vilka som kommer stå på scen. Får vi se kända ansikten som Stina Nordberg i ruinen igen?

Men först måste finansiering säkras.

– Man kan inte göra grejer utan stålar. 

Därför har de nu ansökt om verksamhetsstöd på 500 000 kronor årligen från Region Gotland 2025–2027. Förhoppningen är att ett regionalt stöd även ökar chanserna att få stöd från Statens kulturråd. 

”Naturligtvis kommer vi också att leta efter andra finansiärer men utan det regionala och statliga stödet anser vi att det blir svårt att sjösätta våra planer.”

Planen är att få till ett ägarbyte och ha en ny konstnärlig ledning på plats den 1 juli 2024. De för samtal med regissörer och andra medarbetare, står det i ansökan. 

undefined
Romateatern har hållit till i klosterruinen sedan slutet av 80-talet.

Romateatern kämpade med att locka tillbaka publiken efter pandemin. Om de kommer igång vill Martin Alskog och Nicholas Olsson öka publikunderlaget. Bland annat genom att sänka biljettpriserna och försöka att locka tillbaka den gotländska publiken.

De pratar i ansökan om att förnya, men en sak vill de behålla: William Shakespeare. 

”Vi kommer att spela Shakespeare våra första tre år. Det finns många fantastiska pjäser som inte är spelade i Roma. Av hans 38 pjäser har hälften aldrig spelats där.”

För att göra pjäserna aktuella vill de ha en tydlig koppling till vår samtid. De vill också att teatern ska vara representativ för samhället vi lever i med fokus på mångfald och jämlikhet. 

undefined
Eva Carlberg är en av dem som i början av året valde att lämna teatern efter många år.

Martin Alskog och Nicholas Olsson är inte de enda som har visat intresse, berättar Eva Carlberg, som är en av dem som drivit Romateatern det senaste decenniet och som i januari meddelade att hon ska lämna. Men Martin och Nicholas har kommit längst i arbetet med att få fram finansiering. 

”Vi tycker såklart att det vore jättekul. Dels att Romateatern därmed får leva vidare och extra kul om cirkeln sluts i och med att de som en gång startade teatern kommer tillbaka”, skriver hon i ett sms.

LÄS MER: Han vill skapa ny scen i Roma: ”Sugen på att arrangera”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!