Han fick 129 skinn förstörda i slakteriets jättemiss

Claes Berglund ägde mer än hälften av de skinn som förstördes för några veckor sedan i slakteriets hantering. "Ett stort ekonomiskt avbräck."

Claes Berglund, Risungs gård i Rute, ägde 129 skinn av de 200 skinn som förstördes på Gotlands Slagteri.

Claes Berglund, Risungs gård i Rute, ägde 129 skinn av de 200 skinn som förstördes på Gotlands Slagteri.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Rute2020-10-13 16:14

För några veckor sedan misslyckades slakteriet med saltningen av 200 skinn som därmed blev helt förstörda. Claes Berglund, som driver Risungs gård i Rute, är den största förloraren – 129 av skinnen kom från hans gård.

– Det innebär ett stort ekonomiskt avbräck nästa sommar. Det rör sig om cirka 200 000 kronor som vi tappar i försäljningsintäkter.

Han har räknat på ett medelförsäljningspris på 1 700-1 800 kronor.

– Många av de här skinnen höll faktiskt väldigt hög klass, vi tittade på dem innan vi skickade iväg dem.

Risungs gård brukar sälja 500-600 skinn per år, så förlusten är inte försumbar.

Gotlands Slagteri erbjuder i första hand ersättningsskinn och i andra hand ekonomisk ersättning.

– Ersättningsskinn kommer inte på fråga. De som har bra skinn tar hem sina, de som blir kvar är inget vi vill ha. Visst kan det finnas ett och annat fint skinn där också, men det är inte djur från våran gård.

Förlusten påverkar även gårdens butiksanställda.

– Det är en stor del av hennes jobb i gårdsbutiken och vi brukar sälja slut på skinnen nästan varje år. Det blir ett stort tapp.

Claes Berglund har även pratat med Anna Törnfelt, ordförande i Gotlands fåravelsförening, om att samla alla drabbade till ett möte nästa vecka, bland annat för att prata om vikten av att räkna på hur mycket var och en förlorat.

– Det viktiga är att det inte blir osämja. Olycksfall kan hända, men vi måste få en ersättning. Vi får lösa det så gott det går, från alla parter.

Karta: Risungs Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!