Lyxbygget ”Kuben” är till salu – för 50 miljoner kronor

2010 stod ”Studio Furillen” – som bland inrymmer spa, bibliotek och utrymme för filminspelningar – färdigt. På tisdagen lades huset ut till försäljning för mångmiljonbelopp. Igen.

”Studio Furillen” stod färdigt 2010.

”Studio Furillen” stod färdigt 2010.

Foto: Montage ((Åke E:son Lindman/Studio Furillen)/Petra Jonsson/Arkiv)

Rute2024-04-16 16:29

Nyheten i korthet

  • Lyxbygget "Studio Furillen", även kallat "Kuben", beläget på Gotland, är åter till salu för 50 miljoner kronor.
  • Byggnaden innehåller bland annat spa, bibliotek och utrymme för filminspelningar, och har tidigare försökt säljas utan framgång.
  • Fastigheten ägs av entreprenören Mikael Blomqvist och försäljningen hanteras av mäklaren Catharina Bernstein.

Det är mäklarbyrån Bernstein som förmedlar den eventuella affären. På sin hemsida beskriver byrån ”Studio Furillen” som ”en kubformad byggnad på arton gånger åtta meter, fridfullt belägen i den Gotländska skogsdungen”. Boytan är 500 kvadratmeter och den tillhörande tomten är cirka 3 200 kvadratmeter stor.

Genom åren har byggnaden – som stod klar 2010 – kallats för bland annat ”kuben”, ”kulturkuben” och ”konstkuben”. Den byggdes av entreprenören Mikael Blomqvist, vars idé var att personer från både kultur- och företagsvärlden skulle kunna hyra en plats i lokalerna under kortare tid. Bygget ritades av arkitekten Andreas Forsberg, som för sitt arbete tilldelades tidningen Arkitekturs debutpris 2011.

– Här har jag fått den unika möjligheten att skapa ett ställe med kontraster, från den totala öppenheten till det intimt omslutna, med en budget som snarare ökats än snålats in, att ha en beställare som vill gå hela vägen och vara i framkant av utveckling. Allt detta är jag ödmjuk inför, sade Andreas Forsberg samma år.

undefined
Arkitekten Andreas Forsberg ritade ”Studio Furillen”.

I fastigheten finns bland annat spa, bibliotek och ett utrymme för filminspelningar. Dessutom har fasaden en hydraulik som gör att den kan fällas ut och omvandlas till terrasser.

Men redan 2015 – fem år efter att ”Studio Furillen” stod färdig – sade Mikael Blomqvist att han inte hade tiden som krävdes för att driva verksamheten. I augusti året därpå skrev Helagotland att byggnaden – då med ett utropspris på 35 miljoner kronor – hade legat ute till försäljning i nästan ett år utan att det hade blivit någon affär.

undefined
Tomten som hör till fastigheten är cirka 3 200 kvadratmeter stor.
undefined
Helagotland besökte ”Studio Furillen” 2011. Platsansvarige Mikael Olsson visade runt i ”kuben”.

Än i dag ägs det påkostade bygget av ett bolag som Mikael Blomqvist är ordförande för. Och nu, precis som 2016, är det mäklaren Catharina Bernstein som ansvarar för försäljningen.

– Det är ju ett arkitektoniskt mästerverk. I dag har det ”boxaktiga” anammats av många fler, men när det byggdes var ”Studio Furillen” verkligen före sin tid. Hela huset är en otrolig konstruktion, som kan användas både privat och av företag, säger hon.

I annonsen står det bland annat att huset har utrymmen för filminspelning. Innebär det att sådan utrustning följer med i köpet? 

– Det handlar snarare om att byggnaden fungerar väldigt bra för sådana syften. Den har använts vid olika filminspelningar och är konstruerad så att du kan få olika effekter i både ljud och ljus.

undefined
Bygget av ”Studio Furillen” kostade 45 miljoner kronor.
undefined
Andreas Forsberg belönades med tidningen Arkitekturs debutpris för arbetet med ”Studio Furillen”.

I samband med att ”Studio Furillen” uppfördes hade kompositören, musikern och Abba-medlemmen Björn Ulvaeus också planer på ett bygge på Furillen. Efter en utdragen process sade Miljööverdomstolen i april 2010 slutligen nej till att bevilja bygget dispens från strandskyddet. Även The Hives-gitarristen Mikael Karlsson var under en kortare tid sugen på att bygga en studio på halvön.

Men utövar Furillen fortfarande den sortens lockelse på artister och kändisar? Catharina Bernstein menar att området lämpar sig väl för människor som sysslar med skapande. 

– Det finns en ro och känsla där, som passar kreativa personer.

Med tanke på att det är ett speciellt hus och ett väldigt högt pris – riktar ni er också mot en internationell marknad?

– Vi har börjat så här och förhoppningsvis kan det bli en svensk köpare. Men sedan har vi också internationella kontakter som vi har dialog med på olika håll.

undefined
Delar av fasaden kan ”fällas ut” och omvandlas till terrasser.
undefined
Huset har en sammanlagd boyta på 500 kvadratmeter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!