På onsdagen delades 2023 års arkitekturpris ut under Miljö- och byggnämndens sammanträde. Priset, som delas ut för sjätte gången i ordningen, går i år till Villa Meltem, en modern byggnad i Salthamn som fungerar som kombinerad bostad och yogaverksamhet. Villan har tidigare uppmärksammats genom medverkan i tv-programmet Grand Designs.
Priset delades ut till en kvintett som alla har haft en betydande del i projektet Villa Meltem: Arkitekt Martina Eriksson, byggherre Meltem Düzakin, byggare Bernard Klosowski, textilformgivare Barbro Lomakka och konstruktör Peter Kristensson.
Meltem Düzakin beskriver det som att det färdiga resultatet motsvarade alla förhandsvisioner, och mer därtill.
– Martina lyfte min vision till en ny nivå, och därigenom mitt liv till en ny nivå, som jag själv inte hade kunnat skapa.
Vad betyder arkitekturpriset för dig?
– Det var väldigt överraskande att det uppmärksammas på det här sättet. Jag har förstått att det annars mest har varit offentliga byggnader hittills, men jag har byggt mitt hus och sedan har jag öppnat portarna till andra som får ta del av det. Inte enbart genom min yoga-verksamhet utan även genom att vi startat ett filosoficafé som är öppet för alla.
Hur vill du beskriva känslan i Villa Meltem?
– Behaglig, tillåtande och inspirerande, säger Meltem Düzakin.
Villa Meltems arkitekt är Martina Eriksson på m.arkitektur. Hon har flera anledningar till att glädjas åt utmärkelsen.
– Det är roligt att regionen har instiftat priset för att uppmärksamma arkitektur på Gotland. Jag tycker att det är fint och modigt att regionen lyfter fram en villa som kan inspirera en större allmänhet. En modern byggnad som förhåller sig till historiska referenser, dagens behov, men också försöker se in i framtiden, säger Martina Eriksson.
Hon menar att Villa Meltem är resultatet av att samtliga inblandade varit på samma våglängd genom projektet.
– Det går inte att rita bra hus om man inte har någon som tror på idén, och det började med Jacqueline Raymond (entreprenören bakom området Salthamn, red. anm.). Sedan har alla haft full tilltro till varandra, annars är det svårt att få någonting att flyga. Det måste till flera kuggar för att dra runt det, alla inblandade har bidragit till att förhöja det.
Här följer delar av juryns motivering:
”Villa Meltem är främst resultatet av noggranna studier av platsens förutsättningar, byggnadens funktioner och sambanden mellan de tempererade rummen, det omgivande landskapsrummet. Materialvalet i byggnaden är sparsmakat och spelar även det en avgörande roll för helhetsupplevelsen.
Martina Eriksson arbetar med ett begränsat antal material och produkter, såsom trä, sten, puts, ull och glas, som i huvudsak är lokalt framställda på Gotland. Exteriört är Villa Meltem väl integrerad i landskapet. Interiört har skapats en bostad med rum för yogaverksamhet som genom sina olika skikt kan växa och krympa efter behov i takt med årstidernas växlingar.
Villa Meltem är trots sin enkelhet ändå exklusiv. Frågan är om de tankar om arkitektur och hållbarhet som format Villa Meltem också är omsättbara i normal bostadsproduktion, med sina tuffa ekonomiska villkor, eller är ambitionen där för låg? Det är en viktig och ännu obesvarad fråga.
Det är kombinationen av vision, arbetssätt, utförande och resultat, från detalj till helhet, som gör Villa Meltem värd att prisas som en byggnad, med hög arkitektonisk kvalitet, som hör hemma på Gotland.”