Förslag om jobb till tiggare kritiseras

Kyrkornas initiativ som ska hjälpa EU-migranterna att få jobb har kritiserats för att leda till ett fortsatt utanförskap. "Vår tanke är inte att det ska vara en optimal lösning".

Lilian Edman är diakon i Vårdklockans kyrka och en av personerna bakom initiativet.

Lilian Edman är diakon i Vårdklockans kyrka och en av personerna bakom initiativet.

Foto: Tommy Söderlund

SATSNING KRITISERAS2016-12-12 17:00

För en vecka sedan presenterades förslaget om att privatpersoner ska erbjuda EU-migranterna på Gotland enklare jobb så som trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp. Bakom initiativet står Svenska kyrkan, Visby stadsmission, Equmeniakyrkan, Katolska kyrkan och Gotlands solidaritet. Reaktionerna har inte bara varit positiva, utan förslaget har bland annat kritiserats för att vara en kortsiktig lösning som leder till fortsatt utanförskap. Bland annat skriver Mats Linder, ledarskribent på Gotlands Allehanda, att "Det (förslaget) innebär, liksom för papperslösa svartjobbare, fortfarande en existens utanför samhället".

LÄS MER: "Arbetsgrupp skapar ett nytt utanförskap"

Gruppen bakom initiativet föreslår att timersättningen för tjänsterna ska vara mellan 80 och 100 kronor. Om en privatperson betalar ut mindre än 1 000 kronor under ett år och till en och samma person behöver denne inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter.

Om personerna som ska arbeta i Sverige bor i ett annat land och inte vistas här stadigvarande kan de bli beskattade enligt "särskild inkomstskatt för utomlands bosatta". Då betalar man 20 procent i skatt från första kronan. Om vistelsen i Sverige är längre än sex månader betalar man skatt enligt vanliga beskattningsregler.

– Grundprincipen är att om du arbetar åt en svensk arbetsgivare ska du också betala skatt i Sverige, men det finns vissa undantag, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

– Jag rekommenderar att de som är ansvariga kontaktar det lokala skattekontoret och reder ut hur situationen ser ut för just dessa eu-migranter.

LÄS MER: "Man ska inte gå från tiggeri till svartjobb"

Lilian Edman, diakon i Vårdklockans kyrka och en av personerna bakom initiativet, säger att ansvaret vilar på den som arbetar men att de olika verksamheterna hjälper till.

– De har ju ett ansvar att deklarera allt de tjänar i Sverige. Röda korsets nätverk Vinternatt hjälper till mycket med finansiella frågor så att allt blir rätt, berättar hon.

Vad anser du om kritiken förslaget genererat?

– Vår tanke är inte att det ska vara en optimal lösning. Det är klart man kan diskutera kring om vi med det här tar någon annans jobb. Idén är bara att det ska underlätta i ett övergångsskede, de flesta av EU-migranterna vill inte bo i Sverige utan de vill hem till sitt land men där har de inte en suck att klara sig.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!