Även barnen i regionens skolor slänger mindre jämfört med tidigare. De senaste åren har mätningar av hur mycket som slängts gjorts under en veckas tid och i år är resultatet
betydligt bättre jämfört med förra året.
LÄS MER: Slutslängt på Atheneskolan
– Per ätande gäst i våra skolrestauranger har svinnet från tallrikarna minskat med 35 procent, i år jämfört med förra året, säger Josefine Jessen avdelningschef för måltidsförsörjningen inom regionen.
Måltidsförsörjningen inom regionen, där skolorna är en del, har ett långsiktigt uppdrag att jobba för minskat matsvinn. Vad det gäller skolmaten är skolornas egna initiativ också en stor del av arbetet och satsningar där har
påverkat att det är mindre mat som slängs.
– Södervärn är en av skolorna som jobbar med de här frågorna just nu, de pedagogiska insatserna är viktiga, säger Josefine Jessen.
Det som skrapas av tallrikarna i skolorna bedömer hon däremot inte som det största svinnet.
– Vi hanterar stora mängder livsmedel och behöver se över andra områden, som lagring, tillagning och hantering, säger Josefine Jessen.
Nästa steg är att kartlägga hur mycket mat som lagats men som inte hamnar på tallrikarna. Här är regionens satsning på fler lokala tillagningskök viktig för att kunna hushålla bättre med maten.
Att laga på plats innebäratt man kan beräkna tillgången mer exakt, och kanske tillaga en ny rätt av de som blir över till nästa dag.
– Endre och Stenkyrka är på väg att byggas om till tilllagningskök. Här hoppas vi kunna göra en jämförelse på hur stor besparing det kan handla om, säger Josefine Jessen.