”Blir ungefär som i juli – fast året om”

Det var positiva tongångar när Heidelberg mötte Slitebor om planerna för utbyggnad av cementfabriken.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef vid Heidelberg materials under informationsmötet som hölls i Slite under måndagskvällen.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef vid Heidelberg materials under informationsmötet som hölls i Slite under måndagskvällen.

Foto: Jakob Hallström

Slite2024-06-19 10:56

Den tjocka grå dimma som Slite låg inbäddat i kom från havet och ingen annanstans den här måndagskvällen i juni när Heidelberg materials bjöd in till informationsträff angående företagets senaste ansökningar i mark och miljödomstolen. Ansökan innehåller bland annat en tänkt byggnation av en helt ny CCS-anläggning som ska fånga in den strida ström av koldioxid som i dag forsar ut genom skorstenen mitt i samhället.

 – Upp till sjuttiofem procent av all cement som används i Sverige kommer från Slite. Vi behöver fortsätta att producera cement och betong men på ett långsiktigt mer hållbart sätt, sa Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg materials inför de trettiotal personer som närvarade.

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef vid Heidelberg materials under informationsmötet som hölls i Slite under måndagskvällen.

En av åhörarna, Mait Juhlin, är bosatt i Slite sedan elva år tillbaka.

– Det är hela tiden viktigt att informera sig om vad som händer. Jag är här i kväll för att försöka förstå mer, men några direkta farhågor har jag inte, förklarar hon.

undefined
Mait Juhlin var en av de cirka trettiotal Slitebor som kom till informationsmötet på Heidelbergs kontor under måndagskvällen. Hon tycker att det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer.

– Hur kommer det här att påverka oss som bor här omkring? frågar en äldre dam i publiken och syftar på byggnationen som enligt ansökan förväntas pågå under cirka tre års tid. För Heidelbergs del handlar det om en investering på tio miljarder kronor. 1500 personer beräknas delta i arbetet.

Fabrikschef Matilda Hoffstedt förklarar att det kommer att märkas ordentligt. 

– Det är en stor mängd människor som kommer att ha Slite som sin arbetsplats under den här tiden och Sliteborna kommer att få räkna med både kö i butiker och i trafiken under tiden som bygget pågår. 

Samtidigt betonar hon den positiva effekten på den lokala ekonomin och möjligheterna som en sådan här tillströmning av människor till ett litet samhälle kan innebära i form av till exempel nyetablering av olika typer av verksamheter.

– Jag brukar säga att det nog blir ungefär som i juli, fast året om, fortsätter hon och skrattar. 

undefined
Fabrikschef Matilda Hoffstedt förklarade att det eventuella bygget kommer att innebära en del stök för Sliteborna men tryckte på de positiva effekter som en sån här tillströmning av folk kan innebära för ett litet samhälle.

Ulf Lundahl, uppvuxen i Slite och som efter 45 år på fastlandet har återvänt hem igen, fast nu "på andra sidan viken", som han själv uttrycker det, beskriver stämningen under mötet som "nyfiket positiv". 

– Det är bara fördelar med det här. Det är jättespännande med ny teknik i ett angeläget område. Vi vet ju hur stor del av utsläppen som kommer härifrån.  

undefined
Ulf Lundahl har återvänt till Gotland efter 45 år på fastlandet. Han bor på andra sidan viken och ser bara fördelar med den tänka byggnationen av en CCS-anläggning i Slite.

– Det är inget dåligt projekt det här, avslutar den äldre damen i publiken, och tillägger:

– Man får se om man lever! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!