Det var i mars som Heidelberg materials tog emot en last med flygaska, vilken används som bindningsmedel i betong. I materialet upptäcktes förhöjda värden av arsenik. Därför spärrade cementföretaget in askan i en silo för vidare utredning. Nu bekräftar fabrikschefen Matilda Hoffstedt att företaget hanterat materialet.
– Den finns inte kvar i den form som den var i. Den har blandats ut så den inte är så koncentrerad längre. Sen späder vi in den i vår produktion.
Initialt fanns tre alternativ att hantera flygaskan: Utspädning med ren aska, deponering och utskeppning.
Borde boende ha fått information om flygaskan när ni fick den skeppad till er?
– Så länge den fanns i silon så fanns det aldrig någon risk att den askan skulle påverka närboende.
Hon menar att Heidelberg materials egna analyser visade att askan gick att använda, om den blandas ut.
– För alla våra cementprodukter finns det standarder och andra krav som anger hur mycket som får finnas av olika spårämnen. Den aktuella flygaskan kommer att tillsättas i så små mängder att cementprodukten inte påverkas.
Finns det risker på sikt med denna lösning?
– Det finns ingen risk med den här hanteringen.
Heidelberg materials planerar just nu för ett större informationsutskick till boende i Slite med omnejd. Foldern innehåller information om kemikalierisker kopplade till verksamheten.
Enligt Matilda Hoffstedt finns det ingen koppling mellan utskicket och den last med flygaska som innehöll för höga halter arsenik.
– Den här informationen hade vi planerat sedan länge att gå ut med. Eftersom vi omfattas av lagstiftning vilken kräver att vi gör så. Det finns ingen koppling till flygaskan, säger hon.
Heidelberg materials omfattas av den så kallade Sevesolagstiftningen, som ska förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
– Det är första gången vi skickar ut den här informationsbroschyren. Vi har tidigare tillhört den lägre risknivån, men med tanke på de stora volymerna vi hanterar så har länsstyrelsen tillsammans med räddningstjänsten nu beslutat att vi ska omfattas av den högre nivån.
Matilda Hoffstedt vill inte att informationen ska uppfattas som skrämmande.
– Den är tydlig och informativ och det finns ingen anledning att känna oro för att man bor i närheten. De kemikalier som vi tar upp är sådana som vi hanterat i flera decennier här.