I en tjänsteanteckning skriven av länsstyrelsen ges en något tydligare bild av den flygaska innehållandes förhöjda halter arsenik som skeppats till Heidelberg i Slite.
Lasten togs emot den 23 mars men utifrån mejlkonversation kring ärendet tycks den första kontakten mellan Heidelberg och länsstyrelsen ha tagits nästan en månad senare, den 19 april. Där informerar bolaget om den initiala indikationen och provtagningen.
”Vi informerar länsstyrelsen då vi avviker från våra rutiner. Den här gången reagerade vi på att materialet såg annorlunda ut vid provtagningen varför vi beslöt oss för att göra mer detaljerade analyser än normalt. När vi fått analyssvaren meddelade vi länsstyrelsen eftersom vi strävar efter att vara transparanta trots att ingen hälso- eller miljöskada inträffat”, kommenterar Emma Sjöberg, kommunikationschef på Heidelberg Materials, i ett mejl.
När länsstyrelsen sedan kräver fler svar framgår det att halterna med arsenik konstaterats vara "onormalt höga". Det framgår också att det rör sig om totalt 6 000 ton flygaska.
Heidelberg har varit fåordiga i sin kommunikation kring händelserna. De har enbart svarat på frågor via mejl och hänvisar frågor till kommunikationschefen Emma Sjöberg. Exakt hur flygaskan transporterats till silon, och om någon medarbetare har varit i direktkontakt med den, framgår inte helt av svaren.
”All hantering av flygaska sker i slutna system, eftersom det är ett finkornigt, ”dammigt” material, men det händer trots allt att det förekommer läckage. Så precis som med alla dammiga material är det viktigt att följa säkerhetsrutiner och ha andningsskydd och heltäckande klädsel när man vistas i närheten av transportutrustningen. Vår personal är väl bekant med dessa rutiner.” skriver Emma Sjöberg i mejlet.
Heidelberg överväger nu tre alternativ för att ta hand om flygaskan: utspädning med ren aska, deponering eller utskeppning. De två senare alternativen kan kräva en anmälan eller ett ändringstillstånd till länsstyrelsen.
– Det beror lite på hur man definierar det, men det är vi som utfärdar transporttillstånd gällande farligt avfall, säger Stefan Persson, enhetschef på miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.
Han förtydligar också att flygaskan i sig inte är ett problem. Det är något som har använts länge som en del av att försöka minska koldioxidutsläppen. Men han menar att det är bra att det kontrolleras.
– Det är positivt att man jobbar med det och ställer krav, och vi kommer att följa upp detta också.
Finns det anledning för boende i Slite att vara oroliga?
– Inte utifrån vad jag kan bedöma. I grunden är det positivt att de utför dessa kontinuerliga kontroller och det är i så fall någonstans i slutproduktionen det skulle kunna vara ett problem.
Någon sådan användning har dock Heidelberg hindrat genom att spärra av den silo där flygaskan finns, uppger de.
Heidelberg kommer nu även att se över sina inköpsrutiner för se till att detta inte sker igen.