Bistra tider väntar när de startar bistro

Helena står för baren, Micke för det bistra. Så ser rollfördelningen ut när makarna Fohlin/Pettersson öppnar bistro och eventbolag med bas på Slitebadens hotell.

Han kan det här med transport och logistik, hon det där med mat och dryck. Nu har Micke Pettersson och Helena Fohlin startat eget.

Han kan det här med transport och logistik, hon det där med mat och dryck. Nu har Micke Pettersson och Helena Fohlin startat eget.

Foto: Edvin Högdal

Slite2024-06-02 05:30

Nyheten i korthet

  • Makarna Fohlin/Pettersson öppnar en bistro och eventbolag på Slitebadens hotell på Gotland, med hjälp av starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen.
  • Verksamheten kommer att omfatta både mat och dryck samt event och gruppresor, med paketlösningar inkluderande boende, transport och mat.
  • Bistron kommer initialt att vara öppen för allmänheten torsdag-lördag, med ambition att vara en året runt-verksamhet.

En sten har precis fallit från Helena Fohlins bröst när hon och Micke Pettersson tar emot pressen på hotellets innergård. Arbetsförmedlingen har samma dag bifallit parets ansökan om starta eget-bidrag. Nu är det bara att köra.

– Jag har väl alltid tänkt att jag vill starta eget nån gång, men det har aldrig riktigt varit läge. Ja, sen har jag väl inte riktigt vågat att kasta mig ut så där. Men nu har vi ingen ursäkt längre, säger Helena Fohlin.

undefined
Det är faktiskt inte första gången Helena Fohlin står i Slitebadens kök. Hon jobbade där en kort period i samband med ägarskiftet 2017.

Det är alltså hon som ska driva bistron på det anrika hotellet i Slite, men konceptet rymmer mer än mat och dryck. Lika mycket kommer verksamheten att kretsa kring event och gruppresor.

– Eventdelen gör vi i samarbete med hotellet. Det kan handla om att vi har en grupp som gärna skulle vilja åka runt på ön och titta på fjärilar. Då ska vi kunna erbjuda en paketlösning med boende, transport och mat, säger Helena.

Även om bistron blir en sorts bisyssla kommer den inte att skötas med vänsterhanden, betonar Helena. Hon har jobbat som kock och kökschef på fastlandet sedan 90-talet och i samband med flytten till Gotland blev det även en vända på Romabrunnen.

– Sen ville jag göra något annat, så jag gick till Gotlandssnus ett tag. Var väl nåt slags hustomte med fikaansvar där. Det har alltid varit mat jag jobbat med, mer eller mindre.

undefined
Det är huvudsakligen Helena Fohlin som kommer att sköta bistrodelen, med lite hjälp från Micke Pettersson. "Känns roligt att jobba med en plats som har lite historia och hjärta", säger han.

Micke Pettersson – maken som ska vara behjälplig när det blir för mycket för Helena att rådda med själv – känner krogvärlden från ”andra sidan”.

– Jag har stått en hel del dörrvakt under mina år, säger han.

Men mest har det blivit lastbil för Micke.

– Tanken är väl lite att vi ska kombinera Helenas kunskaper om mat och matlagning och mina om transport och logistik, säger han.

”Bar&Bister” har man valt att kalla sitt nya lokus.

undefined
Förra året firade Slitebaden 150 år. Byggnaden har tjänat som lite allt möjligt genom åren, men sedan försäljningen 2017 är det återigen fokus på hotell och restaurang.

– Jag står för baren, Micke för det bistra, förklarar Helena.

Än så länge kommer man bara att ha bistron öppen för allmänheten torsdag-lördag.

– Vi börjar så, sen får vi se. Det hänger mycket på personalen. Jag kommer inte ha möjlighet att vara här sju dagar i veckan, och inte Micke heller, som fortsätter jobba heltid som chaufför. Jag förstår att många kommer vilja ”gå ut på hotellet” i sommar, men jag tror det är dumt att lova för mycket i början. Tror man att det ska vara öppet, så möts man av en stängd dörr, blir det inte bra, säger Helena.

undefined
Maten på bistron kommer inte ha nån särskild inriktning. "Det kommer att anpassas lite efter säsong och publik", säger Helena Fohlin.

Ambitionen är i alla fall att nå ut till Sliteborna – och folk på norr i största allmänhet. Eller ja, folk i största allmänhet egentligen.

– Det här blir en året runt-verksamhet och vi kan så klart inte leva på fjärilsturer och sånt året runt. Om det ska bli långsiktighet i det här måste vi skapa anledningar för folk att komma hit. Det kan till exempel vara olika temakvällar, att tjejerna kommer hit för en cava-kväll och killarna för en ölkväll i oktober, säger Helena.

Just nu pågår renoveringen av det annex som ligger intill Slitebadens huvudbyggnad. Som vi berättat tidigare har ägaren Peter Patomella även planer på att bygga ett spa.

undefined
Annexet intill Slitebadens huvudbyggnad renoveras för att skapa fler hotellrum. På sikt finns det också planer för ett spa på platsen.

Det lär dröja ett tag innan detta blir verklighet, men Helena och Micke fäster stora förhoppningar vid denna framtida satsning.

– Ett spa skulle verkligen bli ett lyft. Det finns ju inte nåt liknande på norr, så det kan dra mycket folk till hösten. Sen hoppas vi på Heidelberg Materials. De har stora projekt på gång och vårt mål är att vi ska bli den självklara platsen när de har konferenser och så, säger Helena.

Fakta

Slitebaden har en lång och brokig historia. Byggnaden uppfördes 1873 av Johan Axel Bachér, medgrundare av det som skulle bli Rederi AB Gotland. 1923 blev det hotell. I olika omgångar har byggnaden fungerat som flyktingboende, gymnasium och kontor.

2017 köptes Slitebaden av Peter Patomella för fyra miljoner kronor. Sedan dess är verksamheten återigen inriktad på hotell och restaurang.

Helena Fohlin och Micke Pettersson kommer från fastlandet, men bor numera i Roma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!