Aktivister planerar stoppa Cementas produktion

Klimataktivister planerar att stoppa Cementas produktion under en dag. "Cementas påverkan och utsläpp är mycket mer kriminellt än det vi gör", säger en aktivist.

Under en dag i augusti planerar aktionsgruppen att stoppa produtionen i Slitefabriken.

Under en dag i augusti planerar aktionsgruppen att stoppa produtionen i Slitefabriken.

Foto: Dennis Pettersson

Slite2022-06-03 15:10

Gruppen Take concrete action planerar en aktion mot fabriken i Slite 25 till 27 augusti.

– Vi är en stor grupp från olika delar av Sverige och även utanför Sverige, vi har även representanter på Gotland. Vi planerar en massaktion i Slite för att stänga ner produktionen under en dag för att lyfta cementindustrins klimatpåverkan, säger representanten Ellen.

undefined
"Det här är inte riktat mot arbetarna som jobbar på Cementa", säger Ellen från gruppen Take concrete action.

I en video på Twitter uppmanar gruppen folk att resa till Gotland för att delta. På sin sajt har gruppen publicerat ett ramverk med förhållningsregler och hur aktionen ska gå till. De ska störa verksamheten genom att fysiskt blockera den med deras kroppar samt med andra typer av civil olydnad. "Vi kommer att, på ett lugnt och ordnat sätt, blockera deras dagbrott, transporter och annan infrastruktur".

 – Det är en direktaktion där vi använder oss av civil olydnad i masskala – vi är många människor, säger Ellen, som tror att de kommer att lyckas.

Ni uppmanar till civil olydnad och eventuellt brottsliga handlingar, vad tänker du om det?

– Världsläget är väldigt allvarligt, då behöver vi mobilisera ett starkare motstånd. Cementas påverkan och utsläpp är mycket mer kriminellt än det vi gör, vi gör det för att stoppa något mycket värre. Det rådande kapitalistiska systemet kommer inte att rädda oss, storföretagen kommer inte att rädda oss.

Kan planerna få motsatt effekt, att folk blir upprörda över det ni gör?

– Gotland är ett litet ställe och vi har respekt för att det är en känslig fråga, alla känner någon som känner någon som jobbar på Cementa. Det här är inte riktat mot arbetarna på Cementa, de är lika mycket fast i ett toxiskt system. De som jobbar där måste få en chans till en grön och rättvis omställning.

undefined
"Cementa är Sveriges näst största utsläppare av koldioxid. Vi vill få upp diskussionen om cementindustrins utsläpp", säger aktivisten Ellen.

Varför just Cementa?

– Regeringen har undantagit Cementa från miljöbalken, en industri som är väldigt skadlig för grundvattnet och klimatet, men som ändå tillåts fortsätta. Vi vill påpeka politikernas hyckleri. Cementa är Sveriges näst största utsläppare av koldioxid. Vi vill få upp diskussionen om cementindustrins utsläpp, det pratas mycket om flyg och bilar.

Rörelsen är kritisk till Cementas planer på att med ny teknik fånga in utsläppen och bli klimatneutrala.

– Den tekniken är som vi ser det inte rimlig, den tar för lång tid att bygga upp och den kräver för mycket resurser. Cementindustrin är i sig själv skadlig, vi måste hitta alternativ.

Ellen drar paralleller till protesterna vid Ojnareskogen 2012.

– Det var väldigt kontroversiellt då, men nu är Ojnare ett naturreservat. En person på Gotland sa att det här är nästa Ojnareskogen, nästa kamp för miljörörelsen på Gotland.

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa, menar att det inte finns någon intressekonflikt mellan Cementa och aktivisterna.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef, känner till den planerade aktionen.

– Jag känner till aktionen och har gjort det i kanske en månads tid. Jag har försökt skapa mig en bild av vad det är för sorts grupp. 

Har du vidtagit några åtgärder?

– Vi kommer att ta kontakt med gruppen och försöka ha en dialog med dem som ett första steg. Jag känner mig helt öppen för att lyssna på deras förslag för hur klimatomställningen kan skyndas på. Om de eller andra grupper har förslag på hur vi snabbare kan komma i mål med klimatomställningen så lyssnar jag gärna.

Kommer ni vidta ytterligare åtgärder?

– Självklart kommer jag när det närmar sig att vidta alla tänkbara åtgärder för att undvika personskador. För att jobba på cementfabrik krävs fokus och en gedigen säkerhetsutbildning. Det går inte att bedriva verksamhet om obehöriga tar sig in på området.

Tycker du att det är obehagligt?

– Jag tycker att det är svårt att förstå drivkraften bakom deras aktion när vi precis lanserat och jobbar stenhårt för att komma ner till noll klimatutsläpp 2030. Självklart är det bekymmersamt att vi inte får fokusera till hundra procent på det.

– Vi verkar vilja uppnå samma sak, det är det jag inte förstår – det finns ingen intressekonflikt.

Hon har ännu inte fått några signaler om oro från personalen.

– Det är så nytt, jag har informerat personalen men vi har inte pratat om oro ännu, säger Matilda Hoffstedt och uppger att hon även informerat polisen.

undefined
"Jag är inte särskilt orolig, händelser av den här typen hanterar vi numera ganska ofta", säger polisområdeschef Fredrik Persson.

Polisområdeschef Fredrik Persson bekräftar detta.

– Vi känner till det och vi kommer att hantera det. Jag är inte särskilt orolig, händelser av den här typen hanterar vi ganska ofta.

Är det brottsligt att uppmana till civil olydnad?

– Det beror på vad handlingen innebär, det måste vara ett brott i grunden som man anstiftar, säger Fredrik Persson.

Civil olydnad

Civil olydnad, ohörsamhet, lagbrott och uppmaning till lagbrott under åberopande av moraliska principer som står över lagar, regler eller order från militär eller civil myndighet, vilka då betraktas som omoraliska, orättvisa eller tyranniska.

Syftet är att öka den allmänna politiska medvetenheten och mobilisera stöd för förändring. Civil olydnad bör skiljas från civilmotstånd, som riktar sig mot en illegitim överhöghet eller angripare. 

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!