Länsstyrelsen om MSB-beskedet: "Gör samma bedömning"

Trots att länsstyrelsen haft invändningar mot Cementas tillståndsansökan i Slite är man överens med MSB: Anläggningen där är viktig för totalförsvaret.

Nyligen godkände mark- och miljödomstolen Cementas fyraåriga tillståndsansökan. Redan nästa år planerar man att ansöka om ett längre tillstånd på 20-30 år.

Nyligen godkände mark- och miljödomstolen Cementas fyraåriga tillståndsansökan. Redan nästa år planerar man att ansöka om ett längre tillstånd på 20-30 år.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Slite2022-12-17 07:02

I dagarna blev det känt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) klassar Cementas anläggning som ”betydande för totalförsvaret”. Beslutet blev snabbt en riksnyhet, eftersom ställningstagandet kan komma att påverka den utdragna tillståndsfrågan.

Ett av frågetecknen har varit hur Länsstyrelsen på Gotland ska agera. Länsstyrelsen är länets ”högsta civila totalförsvarsmyndighet”; samtidigt har man haft kritiska synpunkter på den tillståndsansökan som mark- och miljödomstolen godkände nyligen.

Till saken hör att man ännu inte bestämt om domen ska överklagas.

undefined
MSB:s besked kommer förmodligen inte att påverka om länsstyrelsen ska överklaga den senaste domen, säger Anneli Bergholm Söder.

Anneli Bergholm Söder, länsråd och med en bakgrund på MSB, understryker att man egentligen inte har någon avvikande uppfattning i grundfrågan.

– Vi gör samma bedömning: Cementproduktionen i Slite är samhällsviktig verksamhet.

Och vilka konsekvenser får det för länsstyrelsen i det korta och det långa loppet?

– Vi har inte gjort någon djupanalys, men jag tror inte att det kommer att påverka vårt ställningstagande till det fyraåriga tillståndet. Det kommer förmodligen inte heller att ligga med i vår bedömning om vi ska överklaga eller inte. Däremot är det möjligt att det här kan påverka det 30-åriga tillståndet som behandlas längre fram. Där får vi vänta och se.

undefined
Nyligen godkände mark- och miljödomstolen Cementas fyraåriga tillståndsansökan. Redan nästa år planerar man att ansöka om ett längre tillstånd på 20-30 år.

Anneli Bergholm Söder menar samtidigt att nyheten väcker en del frågor.

– Det här bör också innebära större behov av att stärka robustheten i elförsörjning och transportkapacitet på Gotland. Konkret kan det handla om en tredje elkabel och reservhamnslösning. Sedan borde man nog börja fundera på om även cementproduktionen i Skövde ska ses som samhällsviktig. Det finns alltid en risk att delar av landet blir avskurna, och då behöver vi rikta in oss på fler platser för cementproduktion.

undefined
MSB:s utpekande omfattar såväl fabriken som bergtäkterna Filehajdar (bilden) och Västra brottet.

Från Cementas håll blir det föga förvånande tummen upp till MSB:s besked. Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials, ger följande kommentar:

"Vi menar att det är klokt att Sverige nu formellt förtydligar vilken strategisk betydelse den inhemska cementindustrin har för landet. Cement är ett grundläggande byggmaterial och avgörande för samhällsviktig verksamhet såsom byggnation och underhåll av infrastruktur, bostäder, vatten och avlopp och utvecklingen av vind- och vattenkraft. Beskedet från MSB ligger helt i linje med hur de flesta andra länder, inte minst i vårt närområde, betraktar sin cementindustri."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!