Särskilt lämpade poliser sätts in mot aktionen

Hotet mot grundvatten och klimatet är startskottet till en protestaktion där man bland annat ska använda civil olydnad som en metod för att stoppa Cementas produktion under en dag. Cementa har förberett sig och sökt stöd hos polisen.

En klimataktion mot Cementa har aviserats i veckan. Enligt aktivisterna ska produktionen stoppas under en dag.

En klimataktion mot Cementa har aviserats i veckan. Enligt aktivisterna ska produktionen stoppas under en dag.

Foto: Tommy Söderlund

Slite2022-08-23 17:15

Klimataktivisterna, Take concrete action (TCA), planerar en aktion i veckan med syfte att stoppa Cementas produktion under en dag. Det ska ske med hjälp av civil olydnad.

– Vårt mål är att stänga ner delar av verksamheten. Hur det ska gå till vill vi inte gå in på men vi använder oss själva och gör det med hjälp av civil olydnad, berättar Leo, en av aktivisterna.

– Syftet med aktionen är att sätta press på företag och politiker att agera mot klimatkrisen. Cementa släpper ut näst mest koldioxid i landet. Dessutom har Cementa en enorm miljöpåverkan lokalt, särskilt när det gäller grundvattnet. Riksdagen är väldigt undfallande och har gått runt grundlagar för att hålla produktionen igång. Det är totalt ohållbart och därför tar vi saken i egna händer, säger Leo.

Enligt TCA är det här början på en längre kamp. De tror inte att det räcker med demonstrationer och manifestationer.

– Vi vill introducera andra vägar och bygga upp en starkare repertoar av handlingar, säger Leo som konstaterar att det är otroligt bråttom med den stora klimatomställningen samtidigt som väldigt lite görs.

– Vår tanke är att göra rent ekonomisk skada så att de förstår att vi menar allvar. Det går inte att bara stå och vänta med plakat. Vi måste sätta hårt mot hårt.

undefined
En klimataktion mot Cementa har aviserats i veckan. Enligt aktivisterna ska produktionen stoppas under en dag.

Aktionen är inte en allmän sammankomst vilket gör att TCA inte heller sökt polistillstånd. Polisen är medvetna om aktionsgruppens planer och kommer att ha resurser i Slite.

– Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Det kan innebära vissa störningar och vi ska se till att företaget inte störs i orimligt hög utsträckning, säger presstalespersonen Ola Österling.

– Vi ska också skydda infrastrukturer och liknande.

Han säger att det är svårt att berätta på förhand vad polisen ska göra eftersom varje störning är unik.

– Vi har god förberedelse för vad som kan inträffa och har tagit ut en resurs av poliser som är särskilt lämpade för att jobba med detta.

Grundligt förberedda är också TCA som hållit träningsläger Uppsala.

– Vi vill säkerställa att alla deltagare är med på noterna, känner sig trygga och agerar på rätt sätt. Men alla som kommer till Slite får vara med. Vi kommer att ha liknande typer av träning där, säger Leo.

undefined
Ola Österling, presstalesperson hos polisen, säger att de är förberedda för vad som kan hända på Cementa.

Cementa är medveten om den planerade aktionen mot fabriken.

– Vi känner till den och har kontakt med polisen, säger Emma Sjöberg, kommunikationsansvarig på Cementa.

Hon berättar att de genomför lämpliga åtgärder för att förhindra att någon ska komma till skada på deras område.

– Vår utgångspunkt är att upprätthålla cementtillverkningen utifrån gällande tillstånd för att säkra leveranstryggheten till det svenska samhällsbyggandet.

När det gäller klimatfrågan säger hon att de driver ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt vid fabriken på Gotland. 

– Vårt åtagande är att arbeta skyndsamt och konkret med lösningar som tar oss mot målet om minskade klimatutsläpp och ett långsiktigt hållbart samhälle.

Aktioner för att hindra företag från att göra saker som kan skada miljön, har förekommit sedan tidigare. Ett exempel är när fältbiologerna drog igång en aktion som ledde till att Nordkalk stoppades från att avverka Ojnareskogen.

Även en lokal arbetsgrupp som kallar sig ”Vårt grundvatten – vår framtid” kommer under torsdagen att anordna en demonstration i Slite.

Klimatkrisen

Koldioxid och andra växthusgaser som vi människor släpper ut i atmosfären gör att det globala klimatet blir varmare. Förbränning av fossila bränslen som till exempel olja, kol och naturgas för el- och värme, i industriprocesser och för transporter svarar för det största bidraget till klimatförändringen.

Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens medeltemperatur stiger. Den senaste tioårsperioden har antagligen varit den varmaste på jorden på cirka 125 000 år.

Källa: Sveriges miljömål

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!