På tisdagen infaller ”Brandman på jobbet”-dagen. Då uppmuntras alla deltidsbrandmän Sverige runt att bära någon form av brandmundering på sitt ordinarie arbete.
För att visa att de faktiskt finns. Mitt ibland oss verkar de, de som kan bli räddningen för alla och envar.
Sofie Larsson växte upp i Gothem men bor numera i Slite där hon sedan 2018 arbetar på Cementa. Tidigare var hon eldfast-tekniker, sedan alldeles nyligen arbetsledare för den avdelning som har hand om ugnarnas innandömen.
Men det är alltså inte därför hon hamnar i spalterna.
– Jag tycker om att prova nya saker, anta utmaningar och utvecklas som människa, som hon säger.
En god tid hade hon funderat på att utbilda sig till deltidare, men det var alltså ett drama på arbetsplatsen som fick henne att ta det slutliga steget.
Efter att livet räddats på arbetskamraten anmälde hon sig och gick två stycken tvåveckorsutbildningar på Räddningstjänstens station i Visby.
– Det känns helt enkelt så fint i själ och hjärta att hjälpa människor som är i nöd, säger hon.
LÄS MER: Roger fick hjärtstopp i ugnen – räddades av kollegorna
Under ett par år har hon nu verkat som deltidare, hon är dessutom stationschef i Slite, en av Gotlands sex deltidsstationer. Övriga är Kräklingbo, Klintehamn, Fårösund, Hemse och Burgsvik.
En vecka i månaden har hon jour, då ska hon kunna ta sig till stationen i norra delen av samhället inom sju minuter. I övrigt pågår livet som vanligt.
– Jag jobbar, tränar, lagar mat, men måste ständigt vara beredd att ge mig av. Vid senaste utryckningen stod jag och gjorde sushi.
Många gånger har hon givit sig av i hast. Det är bränder, bilolyckor, drunkningar, automatlarm, suicidförsök…aldrig vet hon vad som väntar.
Mer och mer lär hon sig på varje larm, säger hon. Ibland sätter sig tillbudet på djupet, då finns möjlighet till debriefing att tillgå.
I dag är nio deltidare knutna till stationen i Slite, det behövs fler. Sofie Larsson säger att hennes tuffaste uppgift för närvarande är att rekrytera folk.
Mycket har hon funderat på varför det är så svårt.
– Kanske prioriterar folk sin fritid mer, det är annorlunda familjesituationer är förr och många jobbar i stan, funderar hon.
Många arbetsplatser drar också ner på personal, då kan det vara svårt att ha en anställd som plötsligt bränner i väg.
Brandman på jobbet"-dagen arrangeras årligen första tisdagen i september av Räddningstjänsternas riksorganisation för beredskapsfrågor, RRB.