Cementfartyget har nu lämnat både Slite och Europa

Egentligen skildes M/S Sunnanvik från Slite redan 2020, efter 42 år. Nu har dessutom den svenska flaggan halats, efter en riktig långseglats.

Här lämnar fartyget Slite för sista gången, en tidig aprilmorgon för fyra år sedan.

Här lämnar fartyget Slite för sista gången, en tidig aprilmorgon för fyra år sedan.

Foto: Per Ringbom

SLITE/VÄRLDEN2024-04-05 14:25

Länge var hon en del av silhuetten, när man såg Slite hamn framför sig – även om Sunnanvik ibland kanske förväxlades med systerfartygen Östanvik och Västanvik.

Bland sjöfolk är hon ”kultstämplad”, enligt Sjöfartstidningen, som även kallar Sunnanvik för ”en Sliteklassiker” och ”en omtyckt arbetsplats”.

– Många har haft henne som en favorit, det är ett trevligt fartyg på alla sätt, säger styrman Per Ringbom till tidningen.

undefined
Sunnanvik i Slite, som var hennes hemmahamn de första 42 åren.

Han är en av många gotlänningar som haft cementfartyget – byggt 1978 i Hamburg och levererat till Cementa samma år – som arbetsplats.

Per Ringbom följde också med Sunnanvik när hon 2020 lämnade Slite för sista gången, efter att ett amerikanskt exportavtal hade löpt ut och inte förnyades.

– På det norra avtalet ska hon lasta cement i danska Ålborg och lossa på Färöarna, Island och Grönland. Det södra avtalet innebär lastning i Portugal och lossning på Madeira och Terneusen i Nederländerna, berättade styrmannen för Helagotland då.

undefined
M/S Sunnanvik har ibland befunnit sig på mer nordliga breddgrader, som på denna bild. Uppe till vänster syns styrman Per Ringbom.

Men efter 23 år tillsammans skiljs nu även dessa två, fartyget och hennes sista gotländska sjöman. Per Ringbom har styrt skutan över Atlanten, till Montreal, där hon blir Canada Steamship Lines första cementfartyg.

Häromdagen halades den svenska flaggan från Sunnanviks akter.

– Det var känslosamt och tungt, säger styrmannen till Sjöfartstidningen.

Samtidigt är framtiden inte skriven i sten. Enligt Per Ringbom ”lånar” kanadensarna fartyget i väntan på ett nybyggt. Om det då blir aktuellt med en ”återflaggning” av Sunnanvik återstår att se.

undefined
En artikel i GA från oktober 1978, om jungfruresan från tyska Hamburg till Slite.
undefined
Systrar: Östanvik och Sunnanvik vid kajen intill Cementa i Slite, för nästan 20 år sedan.
undefined
På den här bilden från 2006 syns Sunnanvik längst upp till höger, invid cementfabriken i Slite.
undefined
Tidigare lastade Sunnanvik över cement till andra fartyg, som sedan i sin tur tog sig över Atlanten.
undefined
Här lämnar fartyget Slite för sista gången, en tidig aprilmorgon för fyra år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!