På varsitt håll hade ett syskonpar och två vänner funderat i ungefär samma bana. De såg potatis och drömde om chips. Lokalt producerade gotländska chips. Mer än ett år senare har drömmen blivit verklighet för båda företagen.
På nyårsafton lanserade vännerna Simon Kanellos och Mikael Lundin sina Ö-chips som en del av Lukanellosgruppen AB.
– Vi arbetade in i det sista och vi nådde målet. Det känns helt fantastiskt såklart och vi ser fram emot nästa steg, säger Mikael Lundin.
Under det gångna året har de tillsammans med Andreas Wiklund på Stora Tollby gård i Fole satt sin egen potatis, kommit fram till smaker och sedan friterat för fulla grytor. Deras produkt är vad de kallar premiumchips som de i nuläget säljer till gotländska krogar och även till Destination Gotland. Där kan gästerna köpa chipsen och få dem serverade i en papperspåse som också fungerar som en skål.
– Vi har nischat in oss för att utmärka oss mot de stora jättarna. Det är premiumchips eftersom de är grytfriterade. Vi har en stor fritös, en gryta som man behöver röra i hela tiden. Det är mer av ett hantverk, säger Mikael Lundin.
Framtidsplanen är att också börja sälja till restauranger och barer på fastlandet.
– Det är bra att kunna använda Gotland som varumärke.
Vad tänker ni kring att det nu finns två gotländska chipsproducenter?
– Det är bara kul. Vi har två olika nischer och är egentligen inte konkurrenter. Våra konkurrenter är jordnötterna i baren, säger Mikael.
Likadant känner Oliver Lundberg som tillsammans med sin syster Emelie driver företaget Gotlandschips. För snart ett år sedan flyttade de in i den gamla mejerifabriken i Stånga. Även de får sin potatis från Stora Tollby gård, och Oliver tror att det kan vara positivt att det finns två chipsproducenter på ön.
– Det är snarare Gotland mot världen, säger han och öppnar dörren in till fabriken.
Tillsammans med Svenska Lantchips kommer syskonen att vara ensamma om att ha en helt fossilfri chipsproduktion. För Gotlandschips del är det tack vare att fabriken drivs helt av biogas.
– Det ligger rätt i tiden, säger Oliver.
Än är produktionen inte igång i lokalerna men snart kommer potatisarna att rulla längs banden. I nuläget arbetar Oliver Lundberg främst med finjusteringar av de olika maskinerna.
– Det har varit bra att det tar tid för man upptäcker mycket längs vägen och man har fått lära sig allt efter hand. Såklart hade det varit skönare att vara igång nu men man kan inte stressa ihjäl sig.
För Oliver och Emelies del har fjolåret främst kretsat kring att kontakta leverantörer, söka tillstånd och certifieringar, köpa maskiner, påsar, kartonger samt prata med potentiella kunder. Redan är det flera gotländska matbutiker som har visat intresse för att sälja deras chips och även butiker i Stockholm.
– Vi kommer att arbeta med en grossist som kör ut chipsen så steget till fastlandet känns inte så krångligt, säger Oliver.
Det tar inte heller stopp där. Ett eventuellt samarbete har börjat diskuteras som kan leda till att Gotlandschips även når utanför Sveriges gränser.
– Vi har varit i kontakt med ett varumärke som egentligen gör andra produkter men som skulle vilja börja göra chips. Och då är tanken att vi ska producera chips åt dem. Genom dem kan vi förhoppningsvis komma in på en annan marknad också, säger Oliver.
Men steg ett är att börja fylla påsarna.