Nedanför utsiktsplatsen i Stenkumla låg åkrarna under förmiddagen öppna för fallskärmsjägarna att landa på. Börje Sjösten och Ulf Levander hade väntat länge när plötsligt en väderballong steg mot himlen. Kort därpå kom flygvapnets Herkules in på låg höjd och fällde soldater och materiel, som långsamt dalade mot de gulfärgade rapsåkrarna.
– Det är roligt att det händer något i socknen. Men det kunde ha varit lite fler fallskärmar, det här var inte så många, säger Börje Sjösten på första parkett under den stora övningen Baltops 2022.
Såväl han som kompisen Ulf Levander menar att det både är bra och rimligt att Sverige ansöker om att få gå med i Nato.
– Jag tycker att Sverige ska gå med, när det är så oroligt i världen, säger Ulf Levander och berättar att tre bandvagnar kört ner på åkervägarna innan fallskärmsjägarna luftlandsattes.
Under eftermiddagen och kvällen fylldes det på med fler stridskrafter på Gotland, dit verksamheten är koncentrerad under onsdagen och torsdagen.
Vid Tofta skjutfält landsattes cirka 250 amerikanska amfibiesoldater. Utanför skjutfältet låg det stora amerikanska landstigningsfartyget USS Gunston Hall. Från det transporterades soldaterna i ett par omgångar in till stranden med mindre landstigningsbåtar.
– De kommer att få tillbringa natten i fält, med övernattning på skjutfältet. Under onsdagen ska de träna tillsammans med svenska styrkor på skjutfältet, säger Michaela Linge som är kommunikationschef vid Sjöstridsskolan i Karlskrona.
De svenska styrkorna på Gotland utgörs av soldater från Gotlands regemente, samt delar av öns hemvärnskår. Det är första gången som hemvärnet deltar i Baltops. De utländska styrkorna som deltar i övningarna på Gotland kommer från USA:s marins andra stridsgrupp, under ledning av konteramiral John Menoni. Han befann sig under tisdagskvällen på Toftastranden för att tillsammans med generallöjtnant Johan Svensson och Gotlands regementes chef, överste Magnus Frykvall, övervara landstigningsoperationen.
Samtidigt som amerikanska trupper landsattes i Tofta övade ett 20-tal fartyg från fler länder utanför Gotlands östkust. Totalt deltar ett 40-tal fartyg i Baltops, därutöver även cirka 70 flygplan och omkring 7 000 soldater från 16 länder.
På torsdag kommer, enligt scenariot, fiktiva strider att äga rum på marken och i luften kring Bro, där trupper luftlandsätts under onsdagen.
Ett stort team av utländska journalister finns på plats för att följa övningen. Av ungefär tio tv-kanaler och redaktioner från länder som Frankrike, Estland och Norge fanns Anna Bosch och två fotografer från spanska kanalen TVE.
– Vi ha varit i Finland först, vid ryska gränsen men på den "säkra" sidan, säger hon och berättar att Baltops på Gotland är särskilt intressant i Spanien som i år firar 40 år som medlem i Nato.
– Vi har ett stort Nato-möte i Madrid den 29 till 30 juni och man tror att det då blir diskussioner om det svenska och finska Natomedlemskapet, säger Anna Bosch och berättar att Spanien gick med i försvarsalliansen 30 maj 1982, bara sju år efter Francos död.
Efter att ha sett landstigningen vid Tofta skjutfält beger sig mediauppbådet till Skåne, för att på fredag se hur röjdykare tränar på att upptäcka och desarmera bomber och sprängämnen på Ravlunda skjutfält. Den stora marinövningen avslutas den 16 juni.