De stänger butiken i innerstan - har fler kunder på landet

Adele Poppe och Göran Stenström öppnade sin hantverksbutik i innerstan för 13 år sedan. De senaste åren har de även byggt upp en verksamhet i Stenkyrka, där försäljningen är högre och kostnaderna lägre. Därför stänger de butiken i Visby.

Hantverksparet Göran Stenström och Adele Poppe stänger sin butik i innerstaden, men fortsätter att utöka butiken och verksamheten i Stenkyrka. “Eftersom vi har den här lokalen, kan vi ändå använda oss av den“, säger hon.

Hantverksparet Göran Stenström och Adele Poppe stänger sin butik i innerstaden, men fortsätter att utöka butiken och verksamheten i Stenkyrka. “Eftersom vi har den här lokalen, kan vi ändå använda oss av den“, säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Stenkyrka2024-08-16 05:15

Nyheten i korthet

  • Hantverksbutiken i Visby innerstad kommer att stänga efter 13 år, på grund av lägre försäljning och högre kostnader.
  • Butiken i Stenkyrka, som Adele Poppe och Göran Stenström startade för några år sedan, har visat sig vara mer framgångsrik och ha större efterfrågan.
  • Flera traditionella butiker har stängt i Visby innerstad och enligt entreprenörsparet har S:t Hansgatan förändrats, från att vara hantverkskvarter till att få ett annat utbud och en annan kundkrets..

– Det startade med butiken inne i Visby, det har varit vår grund. Det har hela tiden varit öppet året runt och vi har velat bidra till en levande innerstad, säger Adele Poppe.

Hon berättar att hon har märkt av stora förändringar de senaste åren. Det är en av anledningarna till att de har tagit beslutet att stänga.

– S:t Hansgatan har varit ett hantverkarkvarter, men det känns inte som att det är det längre, säger Adele Poppe.

Från början hade även hennes partner, tennsmeden Göran Stenström, sin verkstad och butik på samma gata.

– Förut fanns silversmed, keramiker och tre skinnbutiker, där de sydde och sålde. Idag är det väl bara guldsmeden Annika Gustavsson som har sin verkstad kvar där, säger han och tillägger att det troligen påverkar deras affärer.

– Det ena drar ju det andra och kundunderlaget har ändrats lite grand.

undefined
Design och hantverk Gotland stänger sin butik på S:t Hansgatan. “Det har förändrats otroligt mycket under de här åren“, säger Adele Poppe.

I butiken intill säljs det numera cyklar och flera restauranger har numera S:t Hansgatan som adress.

– Det har blivit en annan gata än vad det har varit och det behöver inte vara negativt när det blir nya saker, men för oss har vi ett bättre underlag här, säger Göran Stenström, när han och Adele Poppe visar runt i gårdslokalerna som de hyr i Stenkyrka.

undefined
Göran Stenström och Adele Poppe bor i Visby, men kommer inte längre ha sin butik där, utan satsa all sin arbetstid i Stenkyrka och utöka med kaféverksamhet.
undefined
Förutom Göran Stenström och Adele Poppe arbetar tennsmeden Emma Thorén i verkstaden och det finns två anställda på spinneriet som även tar hand om butiken i Stenkyrka.

Här startade de ullspinneriet för några år sedan och hit flyttade Wisby tenn när de expanderade ett par år senare.

– Spinneriet och verksamheten här ute kom igång för att vi behövde ha något mer att göra under lågsäsong, för att det var för lite att leva av under tiden, berättar Adele Poppe.

I ena änden finns maskinhallen där råull blir till garn och i andra änden tillverkas och graveras metallföremål. Där finns även en butik som säljer deras egna, men även andras hantverk.

– Det är mer folk här än i stan och vi har fler kundköp i Stenkyrka än vi har i Visby, säger Adele Poppe.

Garnerna från spinneriet såldes till en början på distans genom näthandel eller i butiken på S:t Hansgatan.

– Där hörde vi kunderna säga att de skulle åka ut till spinneriet och handla, men då hade vi ingen butik här. Så vi startade en. Det var tydligt att de ville komma ut och besöka spinneriet. Man är mycket mer villig att handla garn här när spinneriet ligger vägg i vägg, säger hon.

undefined
Entreprenörsparet Göran Stenström och Adele Poppe i butiken i Stenkyrka där de säljer sina egna produkter av ull, lin, tenn, koppar och mässing, men även sådant som korgar och stearinljus.
undefined
Adele Poppe, som driver Design och hantverk Gotland, vid spinneriet i Stenkyrka där de även bygger ett hantverkscafé.
undefined
Ullspinneri, tennverkstad och hantverksbutik under samma tak i Stenkyrka.
undefined
Adele Poppe vid en av maskinerna inne på ullspinneriet.

De har under flera år funderat på hur de ska kunna vara kvar i innerstan och har sett hur andra traditionella butiker har stängt igen. Senast Visbys äldsta butik, Ödins garveri. Ett alternativ som Adele Poppe och Göran Stenström hade, var att stänga under lågsäsongen och bara ha öppet under turistsäsongen.

– Men då blir det en lokal för sommarfolk, säger han.

– Och det har aldrig lockat oss att ha det så, säger hon.

Ett annat alternativ de nämner var att dela butiksutrymmet med någon annan, för att spara in på personal och lokalkostnader.

– Men vi har inte hittat någon lösning som passar. Här ute har vi inga anställda i butiken utan det är vi som driver spinneriet som sköter den, säger Adele Poppe.

För dem är det lättare och lönsammare att ha allt under samma tak. Butiken i Stenkyrka har även kunnat växa sig större än butiken i Visby, där de började.

– Nu lämnar vi den och vi kommer inte kunna hitta något liknande. Sorgligt tycker vi, men så är det, säger Adele Poppe.

Historik

1990-talet Göran Stenström startar Wisby Tenn med verkstad i innerstan

2011 Adele Poppe öppnar Design & hantverk Gotland på S:t Hansgatan i Visby

2016 Entreprenörsparet startar nätbutik för sina produkter

2017 Stenkyrka ullspinneri börjar sin tillverkning

2018 Hantverksbutiken i Stenkyrka öppnar med egna produkter

2019 Wisby Tenn flyttar till lokalerna i Stenkyrka

2024 Butiken Design & hantverk Gotland stänger i Visby innerstad och verksamheten i Stenkyrka utökas med kafé

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!