VD:n om konkurrensen: "Vill att alla ska åka med oss"

Destination Gotland får i sommar, för första gången på länge, konkurrens om färjeresenärerna. Helagotland.se har träffat bolagets vd Christer Bruzelius för en stor intervju om priskriget med Gotlandsbåten, framtiden och pytt i panna.

Foto: Malin Stenström

Stor intervju om färjetrafiken2016-04-14 16:00

Christer Bruzelius har arbetat med fartyg och färjetrafik i över 30 år. I oktober 2012 efterträdde han Ulf Ahlqvist som vd för Destination Gotland, och har under de senaste snart fyra åren blivit varse bolagets roll på Gotland. Allt som görs granskas och diskuteras flitigt av gotlänningarna, som har åsikter om såväl priser som maten på färjorna. Ett faktum som förvånade Christer Bruzelius till en början.

– Att gotlänningarna bryr sig så mycket om vad vi gör är en tjusning med det här jobbet, men det var även något som jag var ganska oförberedd på när jag kom hit. Att driva rederiverksamhet har jag alltid hållit på med, men det som är nytt är hur nära inpå man kommer gotlänningarna. Det är en utmaning, men även fantastiskt skojigt att vi har en roll som vi har, säger han när Helagotland.se på torsdagen träffar honom på bolagets kontor i Visby hamn.

Ett exempel på hur ni väcker reaktioner hos gotlänningarna var när ni tog bort pyttipannan från menyn på färjorna. Den givna frågan är: när kommer den tillbaka?

– Haha, jag förstår att gotlänningarna reagerade över det, men den finns kvar på menyn till och från även i dag. Vi har valt att satsa på rätter med hög kvalitet eftersom vi ser den efterfrågan, och menyerna ändras med jämna mellanrum. Men att pyttipanna kommer tillbaka permanent på menyn är inte aktuellt i dagsläget.

I nästa vecka drar bolaget på nytt igång sin uppmärksammade kampanj "Gotland - Jorden runt på en ö", med bland annat tv-reklam i Mälardalen, Skåne, Blekinge, Kalmar och på Gotland. Christer Bruzelius säger att antalet besökare som åker med Destination Gotland ökat med drygt tio procent de senaste två åren, något som han kopplar ihop med kampanjen. Han tror även att det finns goda förutsättningar för att ökningen kommer att bestå även framöver, men att fokus kommer ligga ännu mer på att locka besökare utanför högsäsong.

– Det finns inget Gotland behöver så mycket som att skapa ett resande hit året om. Man pratar mycket om att satsa på den internationella marknaden, men jag att det fortfarande finns mycket mer att ge när det gäller den inhemska marknaden. Vi måste skapa reseanledningar året om.

LÄS ÄVEN: Priskriget trappas upp: "Vi tar åt oss äran"

Rubrikerna kring Destination Gotland har den senaste tiden kretsat mycket kring priskrig och konkurrensen från nystartade Gotlandsbåten AB. I intervjuer har dock Christer Bruzelius konsekvent undvikit att prata om Gotlandsbåten, och har i stället refererat till utlandsresor som Destination Gotlands största konkurrent. När Helagotland.se träffar honom är han återigen något ovillig att prata om den nya konkurrenten, åtminstone till en början. I stället väljer han att prata om den långsiktiga strategi som bolaget har för att nå upp till sitt mål på två miljoner passagerare om året, och där man utökat sitt utbud när det gäller avgångstider för uppnå målet samt tillmötesgå de förändringar som kommer i det nya avtalet.

Som du säger har ni ändrat om i ert utbud, men det är alltså inte en direkt effekt av att ni får konkurrens?

– Det är en långsiktig strategi som, när vi nu snart kommer in den nya avtalsperioden, bygger på att vi ska tillhandahålla mycket mer kapacitet på dagtid under högsäsong. Så det vi gör nu i sommar är första steget i den strategin.

Utifrån kan det ju verka som att ni är ganska ovilliga att prata om Gotlandsbåten. Är det så det är?

– Vi tittar på vad vi behöver göra ur ett långsiktigt perspektiv, och vi fokuserar ju på vår verksamhet. Vi tittar året runt och vi tittar på vad alla kategorier - gotlänningar, besökare och gods - behöver, och det här försöker vi sedan väva ihop till en helhet som blir så bra som möjligt för Gotland, säger Christer Bruzelius, innan han till slut, efter stunds tystnad, lägger till:

– Sedan blir det ju extra spännande i år när vi får konkurrens, det är självklart. Och det vässar ju oss, vi vill naturligtvis att alla ska åka med oss. Vi vill erbjuda alla passagerare och alla våra gäster möjlighet att åka med oss.

Hur vässar det er?

– Dels sätter vi ju in en godsfärja och påbörjar förändringen som gör att vi kan erbjuda mer kapacitet dagtid, som sedan fortsätter in i det långsiktiga perspektivet. Dels har vi ett ubildningsprogram för vår personal som ska stärka mötet med gästen.

Eftersom du nämner de har sakerna så tolkar jag det som saker som snabbats på grund av konkurrensen dykt upp?

– När man står inför en högsäsong där vi får en konkurrerande verksamhet så gör det självklart att vi kommer vara extra mycket på tå och vill leverera en så bra produkt som möjligt till våra gäster.

Elaka tungor menar att Christer Bruzelius och hans vd-kollega på moderbolaget Rederi AB Gotland Håkan Johansson kan vara hur mycket vd de vill, för det är ändå 88-årige Eric D Nilsson, tidigare ordförande och numer styrelseledamot i Gotlandsbolagets styrelse, som bestämmer.

När Christer Bruzelius får frågan om nestorns inflytande över verksamheten svarar han något svävande:

– Inom rederibranschen har Eric D Nilsson ett mycket högt anseende och det är en förmån att jobba med en nestor som Eric D. Samtidigt har Destination Gotland jobbat på det sätt som vi nu gör ända sedan vi fick tillbaka trafiken 1998. Vårt sätt att jobba följer samma mönster som det alltid har gjort. Vi ansvarar båda mot våra respektive styrelser, som i alla aktiebolag.

Men hur mycket makt har Eric D Nilsson, och hur mycket har han att säga till om?

– Destination Gotland är ett bolag som har ett avtal för att bedriva året runt-trafiken, och vi jobbar kontinuerligt med att bedriva trafiken på ett så bra sätt som möjligt.

FOTNOT: Artikeln är kompletterad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!